Wiadomości przedświąteczne cz. 2 – mazurek

Mazurek – nie ma Świąt Wielkanocnych bez tego smakołyku. Akurat kruche ciasto w wersji bezglutenowej nie zawsze się udaje, często mazurki bezglutenowe je się łyżeczką… Dlatego poniżej zamieszczamy nasz sprawdzony podczas ostatnich warsztatów kulinarnych w Warszawie przepis na mazurek. A poniżej, dla osób, które nie chcą zajmować się pieczeniem świątecznych ciast, zamieszczamy ofertę gotowych produktów naszych licencjonowanych producentów. Są to głównie różne rodzaje bab (drożdżowe, piaskowe itp.), mazurki, ale także małe babeczki do koszyka ze święconką.

Bezglutenowy mazurek kokosowy
Przepis na blachę ok. 36 x 24,5 cm

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • kostka masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • nadzienie: masa krówkowa Helio, kwaśny dżem bez owoców (mniej więcej pół na pół, według uznania)
  • dowolne bakalie do dekoracji

Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę cukru utrzeć z masłem, dodać żółtka, wiórki kokosowe i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać, wciąż ubijając, resztę cukru. Pianę połączyć delikatnie z masą. Wylać ciasto do formy i piec ok. 30-35 min. Masę Helio podgrzać ostrożnie w garnku (nie przypalić!), wymieszać z dżemem. Rozprowadzić na mazurku. Przystroić mazurek orzechami, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową i innymi.

Warianty:
Zamiast wiórków kokosowych można dodać 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich (reszta składników bez zmian). Można też zamiast gotowej masy krówkowej zastosować inną polewę, np. z gorzkiej czekolady i udekorować bakaliami.
Polewa: 1 kopiastą łyżkę masła, 2 łyżki mleka i czekoladę podgrzać bardzo ostrożnie w garnuszku na minimalnym ogniu aż do roztopienia (nie przypalić!), cały czas mieszając. Roztopioną masę rozprowadzić na mazurku. Jak wystygnie, ozdobić orzechami, wiórkami kokosowymi, skórką pomarańczową i innymi bakaliami.

Gotowe świąteczne wypieki w ofercie naszych licencjonowanych producentów:

A do naszych wypieków możemy wykorzystać licencjonowane: