Wycofanie partii sosów ze względu na możliwą obecność glutenu

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.

Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • WINIARY Sos Boloński 500g:

Nr partii 240423B/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240423C/1, data minimalnej trwałości 04.2026

  • WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g:

Nr partii 240422A/1, data minimalnej trwałości 04.2026
Nr partii 240422B/1, data minimalnej trwałości 04.2026

  • WINIARY Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g

Nr partii 240420A/1, data minimalnej trwałości 04.2025
Nr partii 240421A/1, data minimalnej trwałości 04.2025

Nestlé Polska S.A. niezwłocznie podjęło działania, by wycofać wyżej wymienione partie produktów z obrotu. Firma skierowała również komunikat do konsumentów zamieszczony na stronie internetowej.

Treść komunikatu Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Wszystkie osoby na diecie bezglutenowej, które kupiły w ostatnim czasie wymienione wyżej sosy, prosimy by przed spożyciem sprawdziły numer partii produktu.

Wycofanie partii sosów ze względu na możliwą obecność glutenu