Wyniki badań na zawartość glutenu trzeciej partii produktów

Tym razem produkty oddaliśmy do Zakładu Mikrobiologii Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu. Zbadaliśmy kilka chlebów sprzedawanych przez tradycyjne piekarnie jako bezglutenowe oraz przyprawy dwóch producentów, które na etykietach nie miały ostrzeżenia o możliwej zawartości glutenu: Herbes i Magros.

Przyprawy mielone jednoskładnikowe: papryka mielona, pieprz mielony, czosnek granulowany uzyskały bardzo dobry wynik <3 ppm, czyli nie zawierają glutenu. Ponieważ kilkakrotne wcześniejsze badania kolendry różnych firm wykazywały przekroczenia, nie dziwi zły wynik badania pieprzu ziołowego firmy Herbes – 143,2 ppm glutenu. Jak wiemy pieprz ziołowy zawiera w składzie mieloną kolendrę i jest jej dużo w mieszance, bo wymieniona jest na drugim miejscu, stąd przekroczenia. Szkoda tylko, że na etykiecie tej przyprawy nie ma ostrzeżenia o glutenie.

Uwaga: Pamiętajmy, że są to jednostkowe wyniki konkretnych partii produktów.

Chleby ze zwykłych piekarni

Popularność diety bezglutenowej powoduje, że wciąż pojawiają się tradycyjne piekarnie oferujące pieczywo „bezglutenowe”, które niestety nie jest dla nas bezpieczne. Przebadaliśmy chleby pięciu producentów, wszystkie oferowane osobom chorym na celiakię jako bezpieczny dla nich chleb:

  1. Chleb orkiszowy marki „Przystanek Piekarnia”. Producent: Piekarnia Osiedlowa Sławomir Krzosek, Piaseczno. Ten chleb orkiszowy sprzedawany jest jako „odpowiedni dla nietolerujących glutenu”. Na ulotce firmowej widnieje opis: „Doskonały wybór dla Twojej codziennej diety jeśli masz nietolerancję glutenu.” Chleb sprzedawany luzem (bez opakowania), na wagę.
  2. Chleb bezglutenowy. Producent: F.P.H. „Steskal” Zbigniew Steskal, Nowy Targ. Napis na plakacie firmowym umieszczonym w sklepie: „Wyprodukowany z surowców naturalnie bezglutenowych”. Chleb sprzedawany w ręcznie zawiązanym jednorazowym foliowym woreczku bez etykiety i bez oznaczeń.
  3. Chleb gryczany na naturalnym zakwasie gryczanym. Marka: „Galeria Wypieków”. Producent: Piekarnie Lubaszka Sp. z o.o., Warszawa. Chleb sprzedawany jako bezglutenowy. Produkt sprzedawany luzem bez opakowania, jedynie opasany opaską papierową. Informacja na opasce: „bez dodatku pszenicy”.
  4. Chleb ze składników bezglutenowych. Producent: Piekarnia J.B.Buczek Sp. j. , Kraków. Chleb sprzedawany jako chleb bezglutenowy. Informacja w sklepach oraz na stronie producenta: „Chleb ze składników bezglutenowych”. Chleb sprzedawany luzem bez opakowania, bez etykiety.
  5. Chleb bezglutenowy na zakwasie gryczanym z czarnuszką. Marka „Kultowe Zdrowie”. Producent: Experience Adam Żelezik, Warszawa, produkt zapakowany w szczelne opakowanie foliowe, opaska papierowa.

Jedynie pieczywo z firmy Experience Adam Żelezik uzyskało bardzo dobry wynik <3 ppm. Prosimy zwrócić uwagę, że jedynie ten producent szczelnie opakował swoje pieczywo. Pozostałe cztery chleby niestety gluten zawierają. Jeden w ilości 85,2 ppm, pozostałe trzy w ilości ponad 168 ppm. Był to górny zakres badania, więc dopiero ponowne szczegółowe badanie odpowiedziałoby na pytanie, ile konkretnie glutenu jest w tych produktach.

Kuriozum stanowi chleb orkiszowy marki „Przystanek Piekarnia” z Piekarni Krzosek z Piaseczna sprzedawany jako bezglutenowy. Orkisz to dawna odmiana pszenicy, która jest na pewno dobrą alternatywą dla osób zdrowych. Natomiast orkisz jest bardzo szkodliwy dla osób z celiakią i z innych powodów zdrowotnych będących na diecie bezglutenowej.

Dlatego po raz kolejny apelujemy o rozwagę w wyborze bezglutenowego pieczywa.

O przekroczeniach i zawartości glutenu w wymienionych produktach zostaną poinformowani producenci oraz Główny Inspektorat Sanitarny.

Grażyna Konińska

Wyniki badań na zawartość glutenu trzeciej partii produktów