Wyniki badań na zawartość glutenu – znowu przekroczenia!

W II turze badań na zawartość glutenu w czerwcu 2019 r. postanowiliśmy sprawdzić kolejne produkty pochodzące z surowców wysokiego ryzyka – kukurydziane i owsiane bezglutenowe. Nieco prowokacyjnie zbadaliśmy także orkisz, starą odmianę pszenicy, przez wiele osób polecany w diecie bezglutenowej. Tym razem badania wykonaliśmy w akredytowanym laboratorium w Zakładzie Mikrobiologii Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Oto co nam wyszło:

Czy produkty z owsa są bezpieczne w diecie bezglutenowej?

Zwykły owies jest bardzo mocno zanieczyszczony glutenem i jest bezwzględnie zabroniony w diecie bezglutenowej. A jak wygląda sytuacja z owsem opisanym jako bezglutenowy? Wyniki badań produktów owsianych tych producentów, którzy są licencjonowani w ramach Europejskiego Systemu Licencyjnego na znak Przekreślonego Kłosa znamy na bieżąco. W ich przypadku wiemy, że surowce są monitorowane, pilnowane i regularnie badane. Czy równie bezpieczne są produkty bez licencji z samym tylko opisem „produkt bezglutenowy”?

Spośród 4 przebadanych produktów owsianych mąka owsiana firmy Denver Food uzyskała wynik 37,3 ppm, a ekologiczne płatki owsiane górskie bezglutenowe Netto wynik 91,6 ppm! Przypominamy, że bezpieczny poziom zawartości glutenu to 20 ppm (20 miligramów na kilogram).
Wyniki są niepokojące, bo już pojedyncze badania pokazują przekroczenie bezpiecznego poziomu 20 ppm. Firma Denver Food jest znana na rynku jako producent żywności bezglutenowej, a mąka owsiana tego producenta jest opisana jako bezglutenowa. Czy problem dotyczy tej pojedynczej partii? Nie wiemy.

Ekologiczne płatki owsiane górskie bezglutenowe występują natomiast w sieci Netto w marce ECO. Ich wynik to ponad 4-krotne przekroczenie normy dla produktu bezglutenowego. W tym przypadku również nie wiemy, czy to jednorazowe przekroczenie.

Wyniki przekazujemy do Głównej Inspekcji Sanitarnej z prośbą o interwencję, a także bezpośrednio do firm z prośbą o wyjaśnienie tych przekroczeń i wycofanie zanieczyszczonych glutenem produktów z rynku.

Mąka owsiana bezglutenowa pełnoziarnista firmy Pięć Przemian ma wynik poniżej 20 ppm (19,1 ppm), zatem produkt, mimo że blisko granicy, wciąż jest bezglutenowy. Natomiast kasza owsiana tej samej firmy ma zawartość glutenu poniżej 3 ppm – to bardzo dobry wynik.

Orkisz – bezwzględnie zabroniony dla osób z celiakią

Orkisz jest starą odmianą pszenicy, zawiera zdecydowanie mniej glutenu niż najnowsze odmiany tego zboża. W internecie można nawet znaleźć informacje, że „mogą go stosować osoby na diecie bezglutenowej”. Postanowiliśmy sprawdzić, ile wynosi zawartość glutenu w mące orkiszowej. Kupiliśmy czystą mąkę orkiszową pochodzącą z Niemiec (miało w niej być 100% orkiszu). Wyniki pokazują, że zawiera ona 135,6 ppm glutenu! Jasno z nich widać, że orkisz nie może spożywany przez osoby, które stosują ścisłą dietę bezglutenową. Nie jest to nawet produkt o niskiej zawartości glutenu (granica wynosi 100 ppm: Rozporządzenie (UE) 828/2014). Produkty wytworzone z czystej mąki orkiszowej niewątpliwie zawierają mniej glutenu niż mąka pszenna czy żytnia, natomiast absolutnie nie wolno ich polecać osobom będącym na diecie bezglutenowej z powodów zdrowotnych.

Ostatni przebadany produkt, mąka kukurydziana z Lidla, uzyskał wynik poniżej 20 ppm, zatem jest to produkt bezglutenowy.

O wynikach wszystkich poprzednich badań można przeczytać tutaj.

Uwaga – pamiętajmy, że badania zlecane przez Stowarzyszenie to są jedynie jednostkowe wyniki konkretnej partii produktów i nie dają nam gwarancji, że następna partia też będzie z glutenem bądź wolna od glutenu – to już zależy od producenta.

Badania produktów na zawartość glutenu są finansowane z wpłat z tytułu 1% podatku. Dziękujemy wszystkim osobom, które przekazują Stowarzyszeniu 1% podatku.

Zarząd Stowarzyszenia i Centrum Diety Bezglutenowej

Wyniki badań na zawartość glutenu – znowu przekroczenia!