XVII Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki – relacja

25 maja 2019 r. po raz pierwszy jako oddział Stowarzyszenia przygotowaliśmy swoje stoisko i uczestniczyliśmy w tej dużej imprezie, która odbyła się na stadionie miejskim w Białymstoku.

Przez 5 godzin można było porozmawiać z członkami Stowarzyszenia o diecie bezglutenowej, celiakii i działalności naszej organizacji. Rozdawaliśmy dzieciom balony z logo Stowarzyszenia a dorosłym ulotki informacyjne. Zachęcaliśmy do otwartej, życzliwej postawy wobec osób na diecie bezglutenowej. Pokazywaliśmy, że prawie każdy kogoś takiego zna (z przedszkola, ze szkoły lub uczelni, z pracy), więc warto chociaż wiedzieć, czym osobę na diecie bezglutenowej można poczęstować.

Do naszego stoiska przyciągał zapach pieczonych na miejscu gofrów bezglutenowych w kształcie prostokątów, serduszek i miseczek, które robiły furorę. Przyciągała też możliwość rozmowy z dietetyczką i dokonania bezpłatnej analizy składu ciała. Atrakcją dla dzieci i dorosłych były konkursy z nagrodami: quiz wiedzy o celiakii oraz na temat rozpoznawania bezglutenowych ziaren i nasion. Największą trudność sprawiła tapioka, która najczęściej była nazywana styropianem☺. Dzieci mogły pokolorować obrazki z menu bez glutenu i rozwiązać logiczne łamigłówki.

5 godzin upłynęło bardzo szybko. Spotkaliśmy się z życzliwym przyjęciem przez innych uczestników festiwalu (wykładowców i studentów większości podlaskich uczelni) oraz z dużym zainteresowaniem odwiedzających festiwal gości, wśród których dominowały rodziny z dziećmi. Jako zespół osób ze Stowarzyszenia spisaliśmy się wspaniale. Cały czas było kilka osób na stoisku, nie było problemu ani z przygotowaniem stoiska, ani z posprzątaniem po sobie. Uzupełnialiśmy się i wspieraliśmy. Poznaliśmy też nowe osoby, które niedawno dołączyły.

Napracowaliśmy się trochę, ale było miło i pożytecznie. Za rok też się wybierzemy.

Ela Babicz

XVII Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki – relacja