Aktualności
Zbadaliśmy kolejne produkty na zawartość glutenu – lipiec 2021
Kolejny raz zbadaliśmy produkty na zawartość glutenu w ramach naszej akcji konsumenckiej, którą możemy prowadzić dzięki 1% podatku, który nam przekazujecie.
Badania wykonaliśmy w akredytowanym laboratorium Nuscana. Część produktów była opisana jako bezglutenowa, reszta nie miała na etykiecie informacji/ostrzeżenia o glutenie.
W tej turze zbadaliśmy 21 produktów, używanych przez osoby na diecie bezglutenowej na co dzień m.in.:
- bezglutenowe mąki (gryczaną, owsianą, kukurydzianą, ryżową, sorgo)
- bezglutenowe otręby
- bezglutenową bułkę tartą
- przyprawy
- ryż
WYNIKI
W obecnej puli tylko jeden produkt przekroczył dozwolony poziom uzyskując wynik >50 ppm (miligramów na kilogram) glutenu i jest to mąka gryczana biała bezglutenowa Denver Food. Poprosiliśmy laboratorium o kolejne badanie i doprecyzowanie tego wyniku. Dziś go otrzymaliśmy. Okazało się, że mąka gryczana biała bezglutenowa Denver Food 400g, nr partii 010621 J, data ważności 23.04.2022 zawiera 191,2 ± 44,4 ppm glutenu (wynik badania) Przypomnę przy tym, że dla osób z celiakią bezpieczny poziom zawartości glutenu to nie więcej niż 20 ppm (20 miligramów na kilogram). Wyniki tej tury badań są tutaj.
Jak pokazuje codzienna praktyka, mąki ze zbóż z natury bezglutenowych wciąż należą do produktów wysokiego ryzyka.
Wynik od razu po jego otrzymaniu od laboratorium zgłosiliśmy bezpośrednio do firmy z prośbą o wyjaśnienie tych przekroczeń i wycofanie zanieczyszczonych glutenem produktów z rynku. Wynik przekazaliśmy również do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-epidemiologicznej w Gdańsku z prośbą o interwencję.
W dniu dzisiejszym firma Denver Food poinformowała nas, że cała partia, która była w sklepach została już zabezpieczona, a klienci zostali poinformowani. Dziękujemy za szybką interwencję. Publikujemy odpowiedź firmy Denver Food na nasze pismo w sprawie przekroczenia dozwolonej zawartości glutenu (Odpowiedź Denver Food).
Uwaga! Pamiętajmy, że badania zlecane przez Stowarzyszenie dotyczą jedynie konkretnej partii produktów i nie dają nam gwarancji, że następna partia będzie z glutenem bądź wolna od glutenu – to zależy od producenta.
Badania produktów na zawartość glutenu są finansowane z 1% podatku. Dziękujemy wszystkim Darczyńcom.
Grażyna Konińska, Zarząd Stowarzyszenia, dietetyk Centrum Diety Bezglutenowej.