Zbadaliśmy kolejne produkty na zawartość glutenu – listopad 2020

Naszej akcji nieustannie przyświeca ten sam cel – przebadać jak najwięcej produktów na zawartość glutenu. Sprawdzamy, czy wyroby, które według etykiety nie powinny zawierać glutenu, naprawdę są dla nas bezpieczne.

Zbadaliśmy już setki najróżniejszych produktów. Ostatnio do badań zgłoszono nam ich tak wiele, że rozdzieliliśmy je na dwie partie. Pierwsza została zbadana we wrześniu, a jej wyniki są tutaj. Tym razem do laboratorium wysłaliśmy 29 produktów, głównie chrupki i chipsy oraz jedno podniebne mleczko. Dlaczego akurat wyroby tego typu? Na rynku jest stosunkowo mały wybór słonych przekąsek oznaczonych jako bezglutenowe. Jest natomiast całkiem sporo takich, które nie zawierają ostrzeżeń o glutenie i wydają się bezpieczne. A ponieważ wszyscy lubią pogryzać to i owo, stąd tak wiele próśb o zbadanie tych właśnie produktów.

Część przebadanych produktów producenci opisali jako bezglutenowe, reszta nie miała na etykiecie informacji lub ostrzeżenia o glutenie.

WYNIKI

Wyniki są bardzo dobre. Wszystkie zbadane produkty opisane jako bezglutenowe są takie rzeczywiście. W całej puli tylko jeden produkt uzyskał wynik 20,7 ±4,8 ppm. To Tortilla chips chili (chipsy kukurydziane o smaku chilli) w marce Tesco. Produkt nie był opisany jako bezglutenowy, ale nie zawierał też ostrzeżenia o możliwej zawartości glutenu. Jak już wielokrotnie pisaliśmy, zamieszczenie takiego ostrzeżenia przez producenta na etykiecie produktu jest dobrowolne.

Analizując kolejne wyniki naszych badań możemy zauważyć dość optymistyczny trend: wychodzą one coraz lepiej. Obserwujemy coraz mniej dużych przekroczeń zawartości glutenu. Udało się wyeliminować z rynku mnóstwo źle opisywanych produktów. Widać też coraz większą świadomość producentów i dbałość o informowanie na temat alergenów na etykietach.

Pamiętajmy jednak, że każde tego typu badanie przedstawia jedynie jednostkowe wyniki dla konkretnych produktów i nie daje nam gwarancji, że następna ich partia też taka będzie – wszystko zależy od producenta.

Dlatego kontynuujemy naszą konsumencką akcję badania produktów na zawartość glutenu. Jest ona finansowana z wpłat z tytułu 1% podatku. Dziękujemy wszystkim osobom, które przekazują go Stowarzyszeniu.

Zbadaliśmy kolejne produkty na zawartość glutenu – listopad 2020