Aktualności
„Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie” – premiera już 2 grudnia 2018 r.
Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie to piąta książka zamykająca serię poradników pod wspólnym tytułem Mama Alergika Gotuje. Ruszyła już jej przedsprzedaż. Nasze Stowarzyszenie objęło książkę patronatem merytorycznym. Jest w niej także rozdział poświęcony zasadom diety bezglutenowej, przygotowany we współpracy ze Stowarzyszeniem.
Dotychczas ukazały się: Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie (2014), Mama Alergika Gotuje. Na Wyjątkowe Okazje (2015), Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato (2016), Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę (2017).
Książka zawiera aż 105 roślinnych bezglutenowych przepisów bez głównych czternastu alergenów (mleka, jajek, glutenu, soi, orzechów, orzeszków ziemnych, selera, gorczycy, sezamu, łubinu, ryb, skorupiaków, mięczaków, kakao) oraz bez zwykłego cukru. Wszystkie przepisy są wegańskie i bezglutenowe, oparte na dostępnych w Polsce warzywach i owocach.
Autorka po raz kolejny udowadnia, że nawet przy ścisłej diecie eliminacyjnej, wykluczającej także mięso i ryby, można odżywiać się smacznie, zdrowo i różnorodnie.
Przepisy zostały podzielone na działy: Podstawowe i Przetwory, Pieczywo i Smarowidła, Śniadania i Koktajle, Zupy, Obiady i Kolacje, Wypieki i Desery. Specjalną grafiką oznaczono te dania, które można zabrać na wynos. Każdy przepis, podobnie jak w poprzednich książkach, został opatrzony adnotacją dietetyczną przeznaczoną dla osób reagujących krzyżowo na różne warzywa i owoce. Wszystkie potrawy zostały podsumowane pod kątem wartości odżywczych i kaloryczności, by ułatwić bilansowanie codziennej diety.
Książka przeznaczona jest nie tylko dla alergików, ale także dla wegan, wegetarian, osób na diecie bezglutenowej i miłośników zdrowego odżywiania. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Katarzyna Jankowska, znana także jako MAG, jest autorką blogu i książek z serii Mama Alergika Gotuje. Dotychczas wyczarowała prawie 1500 przepisów bez alergenów, w tym ponad 800 przepisów bez glutenu i cukru. Swoją kuchnię opiera na produktach ekologicznych i naturalnych. Jest mamą 24-letniej Natalii, studentki medycyny, oraz 14-letniego Konrada, który był inspiracją do powstania jej książek.