200 razy przekroczona norma zawartości glutenu – alarmujemy!

Jak wiecie od 2010 r. prowadzimy konsumencką akcję badania produktów na zawartość glutenu finansowaną z 1,5% podatku. Oto jeden z wyników najnowszej tury badań. Publikujemy go już teraz, przed ostatecznym podsumowaniem wszystkich, by ostrzec bezglutenowych konsumentów.

Produkt zawierający gluten mimo informacji na etykiecie o tym, że jest „gluten-free” wraz z oznaczeniem graficznym:

EKO Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie; 330 ml; Nr partii: A 01 2026; Data ważności: 01.2026; Producent: A. Dadasz P. Oleszczak Eko-natura s.c.; znak graficzny z napisem Gluten free. Wynik badania na zawartość glutenu wykonanego w akredytowanym laboratorium Nuscana: 3 969,8 +/- 1 111,5 ppm!

Przypominamy, że dopuszczalna zawartość glutenu dla produktu bezglutenowego to 20 ppm. Tak więc ten produkt zawiera go aż prawie 200 razy za dużo!

Wynik badania przekazaliśmy producentowi oraz odpowiednim służbom odpowiedzialnym za bezpieczeństwo żywności.

200 razy przekroczona norma zawartości glutenu – alarmujemy!