Aktualności
Bez glutenu, pszenicy i nabiału – nowa książka kulinarna
Stowarzyszenie objęło patronatem Bez glutenu, pszenicy i nabiału , opublikowaną przez Wydawnictwa RM. Książka Antoinette Savill zawiera 100 przepisów na dania z różnych stron świata.
Kiedy trzeba przejść na dietę bezglutenową i bezmleczną, przygotowywanie posiłków staje się nie lada wyzwaniem. Szczególnie jeśli gotujesz tradycyjne posiłki dla całej rodziny i dodatkowo musisz przyrządzać niewielkie porcje jedzenia bez glutenu i nabiału dla jednej osoby. Pomyśl – znacznie łatwiej jest gotować to, co będzie smakowało wszystkim i jednocześnie będzie bezpieczne dla osoby „bez”! Nie martw się, jeśli nie masz wprawy ani bogatego repertuaru dań. W tej książce znajdziesz pomysłowe i nowoczesne przepisy na najróżniejsze potrawy z kuchni całego świata. Z łatwością urozmaicisz nimi swój codzienny jadłospis. Książka zwiera też wiele praktycznych porad dotyczących przygotowywania bezpiecznych posiłków oraz trików pomagających w gotowaniu czy pieczeniu.
Może w letni dzień masz ochotę na zieloną minestrę? A w zimowy wieczór postawisz na stole dymiący półmisek zapiekanki makaronowej z aromatycznym sosem serowym? W książce znajdziesz przepisy na domowe zupy, przystawki, potrawy z jaj, ryb i owoców morza, sosy i polewy, makarony, mięsa, a także wszelkiego rodzaju wypieki. Wypróbuj receptury na lukrowane babeczki, czekoladowo-malinowe mufinki czy profiterolki z czekoladowo-lodowym nadzieniem i wiele innych pysznych słodkości.
Nietolerancje pokarmowe nie muszą oznaczać konieczności zrezygnowania z różnorodnej i smacznej kuchni, ta książka jest na to kolejnym dowodem!
Antoinette Savill jest autorką bestsellera Gluten, Wheat and Dairy Free Cookbook: Over 200 Allergy-free Recipes from Sensitive Gourmet.
Patronat medialny nad publikacją sprawują: nasze Stowarzyszenie, portal Hellozdrowie i Wellnesday.