Aktualności
Ciepły posiłek w szkole dla dziecka na diecie bezglutenowej – tak czy nie?
Na początku września informowaliśmy o zmianach w przepisach prawa związanego z żywieniem dzieci w szkołach podstawowych. Nowelizacja ustawy wprowadziła obowiązek zapewnienia każdemu dziecku w szkole podstawowej jednego ciepłego posiłku. Powstało zatem pytanie: czy prawo do ciepłego posiłku przysługuje także dzieciom na diecie bezglutenowej? Tak!
Zapytania w tej sprawie skierowaliśmy za pośrednictwem 16 wojewodów do kuratoriów w naszym kraju. Odpowiedzi cały czas spływają, natomiast już teraz przedstawiamy najważniejsze płynące z nich wnioski.
- Jak poinformowało nas Kuratorium w Bydgoszczy “…należy przyjąć, że kwestia warunków korzystania ze stołówki w tym m.in. przewidzenie możliwości żywienia w stołówce dzieci według ich indywidualnej diety, powinna zostać określona przez dyrektora szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym i zawarta w statucie szkoły”.
- Podobne stanowisko wyraził Wojewoda Podlaski, informując, że “obowiązek zapewnienia uczniom jednego gorącego posiłku w ciągu dnia i stworzenia im możliwości jego spożycia w czasie pobytu w szkole spoczywa na dyrektorze szkoły. Dyrektor szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę ustala warunki korzystania ze stołówki szkolnej, w tym wysokość opłat za posiłki”.
- Jak podkreślił w swojej odpowiedzi Świętokrzyski Wicekurator Oświaty “warunkiem koniecznym zapewnienia dziecku odpowiedniej opieki i odżywiania jest współpraca organu prowadzącego, szkoły i rodziców w tym zakresie. Odnosząc się do powyższego szkoła zapewniając uczniowi dietę adekwatną do zgłoszonych przez rodzica specjalnych potrzeb żywieniowych może przyjąć różne rozwiązania, np. modyfikować skład posiłków, zamawiać posiłki z zewnątrz jak również wyrazić zgodę na podawanie posiłków przygotowanych przez rodziców.”
Jasna informacja dla rodziców
Każde dziecko w szkole podstawowej ma prawo zjeść ciepły posiłek, także dziecko na diecie bezglutenowej. A o tym, jak ma wyglądać realizacja tego prawa, decyduje dyrektor szkoły.
Dlatego każdy rodzic dziecka uczęszczającego do szkoły podstawowej powinien zgłosić się do dyrektora placówki, aby omówić możliwość zapewnienia żywienia bezglutenowego dla swojego dziecka.
Jakie są możliwości? Dyrektor podejmie ostatecznie decyzję, czy:
- posiłki dla dziecka na diecie bezglutenowej przygotuje szkolna stołówka;
- będą zamawianie z zewnątrz (catering);
- dziecko będzie spożywać ciepłe posiłki przygotowywane przez rodziców.
Z praktyki wiemy jak bardzo trudne jest przygotowywanie bezpiecznych posiłków bezglutenowych w warunkach wielkich szkolnych kuchni czy też firm cateringowych serwujących zwykłe dania. Personel rzadko ma odpowiednią wiedzę na temat diety bezglutenowej i sposobu przygotowywania dań tak, aby nie zanieczyścić ich glutenem. Piszemy o tym dużo w naszym poradniku dla rodziców pt. Dziecko na diecie bezglutenowej.
Dlatego bardzo zachęcamy rodziców do szczerej spokojnej rozmowy z dyrekcją szkoły o tym, na ile szkolna stołówka czy też catering są w stanie przygotowywać prawdziwie bezglutenowe posiłki. Nie warto tego żądać czy próbować wymóc na siłę. Świadomość zasad kuchni bezglutenowej w gastronomii wciąż jest niestety bardzo niska, a najważniejsze jest przecież zdrowie i bezpieczeństwo dziecka.
Nasze Stowarzyszenie dysponuje materiałami szkoleniowymi dla miejsc żywienia zbiorowego, które może przekazać placówce. Możemy też przeszkolić pracowników kuchni w zakresie bezpiecznego przygotowywania posiłków bezglutenowych. Zapraszamy dyrekcje szkół i rodziców do kontaktu w tej sprawie.