Aktualności
200 razy przekroczona norma zawartości glutenu – alarmujemy!
Jak wiecie od 2010 r. prowadzimy konsumencką akcję badania produktów na zawartość glutenu finansowaną z 1,5% podatku. Oto jeden z wyników najnowszej tury badań. Publikujemy go już teraz, przed ostatecznym podsumowaniem wszystkich, by ostrzec bezglutenowych konsumentów.
Produkt zawierający gluten mimo informacji na etykiecie o tym, że jest „gluten-free” wraz z oznaczeniem graficznym:
EKO Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie; 330 ml; Nr partii: A 01 2026; Data ważności: 01.2026; Producent: A. Dadasz P. Oleszczak Eko-natura s.c.; znak graficzny z napisem Gluten free. Wynik badania na zawartość glutenu wykonanego w akredytowanym laboratorium Nuscana: 3 969,8 +/- 1 111,5 ppm!
Przypominamy, że dopuszczalna zawartość glutenu dla produktu bezglutenowego to 20 ppm. Tak więc ten produkt zawiera go aż prawie 200 razy za dużo!