Aktualności
Wyniki badań na zawartość glutenu – listopad 2024
W październiku zapytaliśmy osoby obserwujące nas w social mediach, jakie produkty spożywcze chciałyby zgłosić do naszych badań na zawartość glutenu. To nasza sztandarowa akcja konsumencka, którą kontynuujemy niezmiennie od 14 lat. Działania te są możliwe dzięki wsparciu z 1,5% podatku, który corocznie wpływa od osób wspierających działania Stowarzyszenia. I uwaga – w aktualnej turze badań wykryliśmy rekordowe przekroczenie!
Zbadaliśmy 20 produktów, m.in. makaron, kaszę, płatki śniadaniowe, desery, serek homogenizowany, napój owsiany, wędlinę, słodycze i słone przekąski, a także kwas chlebowy na mące żytniej oznaczony przez producenta jako “gluten free”. Produkty zbadaliśmy w dwóch niezależnych akredytowanych laboratoriach metodą ELISA R5 Mendez.
Jakie są wyniki?
W 19 produktach z 20 przekroczenia zawartości glutenu nie stwierdzono. Natomiast w 1 produkcie gluten jest obecny i to w ogromnej ilości przekraczającej normę aż 200 razy! Ostrzegaliśmy o tym produkcie w oddzielnym wpisie tutaj. Jest to kwas chlebowy wytworzony z mąki żytniej, na miodzie, który został oznaczony przez firmę znakiem graficznym i opisem „gluten free”. Niezwłoczne zgłosiliśmy sprawę do odpowiednich służb.
Poniżej przedstawiamy wszystkie wyniki z obu laboratoriów:
Należy pamiętać, że nasze badania potwierdzają jedynie wyniki dla tej konkretnej partii danego produktu.
A dlaczego badamy produkty?
Żeby sprawdzić, czy to, co piszą na etykietach producenci jest zgodne z prawdą i czy produkty teoretycznie niezawierające glutenu faktycznie są dla nas bezpieczne. A w razie wykrycia niebezpiecznego produktu, by móc podjąć interwencję, wyeliminować go z rynku. Wiemy jak wiele jest zmiennych przy produkcji wyrobów spożywczych. Ważna jest m.in. czystość surowca z konkretnej dostawy czy wdrożone (lub nie) procedury zapobiegające zanieczyszczeniom krzyżowym. Wiemy też, że wciąż jest wiele nieświadomości, niewiedzy i błędów na etykietach, co stwarza ryzyko dla osób na diecie bezglutenowej.
Zawiłości i pułapki w oznaczeniach na etykietach
Producent ma obowiązek informowania konsumenta, gdy gluten pojawia się jako składnik produktu – taka informacja musi pojawić się na etykiecie, to jasne. Świadomy wytwórca żywności ostrzeże Cię również, gdy uzna, że warunki produkcji sprzyjają zanieczyszczeniu krzyżowemu (z surowca, z kontaminacji podczas produkcji, czy pakowania) i napisze, że produkt może zawierać gluten. Jednak nie każda firma ma taką świadomość, a dodatkowo takie oznaczenie jest według prawa dobrowolne. Chcesz wiedzieć więcej na temat zawiłości prawnych i właściwego oznaczania żywności bezglutenowej? Przeczytaj następujące wpisy: