Aktualności
Przeszkoliliśmy ponad 170 pełnomocników ds. praw pacjenta
10 kwietnia 2025 r. uczestniczyliśmy w ważnym spotkaniu Rzecznika Praw Pacjenta z pełnomocnikami ds. praw pacjenta w szpitalach. Spotkanie zgromadziło ponad 170 pełnomocników. Ich zadaniem jest nadzorowanie przestrzegania praw pacjenta w placówkach, a w razie potrzeby podejmowanie działań interwencyjnych. Przedstawiliśmy pełnomocnikom trudną sytuację pacjentów na diecie bezglutenowej w polskich szpitalach, a także przeszkoliliśmy ich z celiakii i diety bezglutenowej.
Podczas spotkania dietetyczka Centrum Diety Bezglutenowej, Natalia Lipietta, opowiedziała o celiakii, jej objawach i diagnostyce, a także o zasadach stosowania diety bezglutenowej. Pełnomocnicy praw pacjenta dowiedzieli się, jak dobierać odpowiednie surowce i przygotowywać i serwować posiłki dla osoby na diecie bezglutenowej, by nie zanieczyścić ich glutenem. Wiceprezeska Stowarzyszenia, Paulina Sabak-Huzior, przedstawiła natomiast wyniki ankiety na temat stosowania diety bezglutenowej w szpitalach, którą przeprowadziliśmy w 2024 r. Zapytaliśmy w niej osoby na diecie bezglutenowej, czy jako pacjenci mają dostęp do bezpiecznej diety w trakcie pobytu w szpitalu. Ankietę wypełniło 614 respondentów. Jej wyniki niestety nie pozostawiają złudzeń co do tego, czy w polskich szpitalach pacjent z celiakią ma zapewnione bezpieczne wyżywienie. Zaprezentujemy je w najnowszym numerze magazynu Bez glutenu, nad którym właśnie pracujemy.
Czy bezpieczna dieta bezglutenowa w szpitalu jest możliwa?
Tak! Okazuje się, że nawet w dużym szpitalu możliwe jest prowadzenie kuchni bezglutenowej w oparciu o bezpieczne surowce i właściwy sposób ich przetwarzania. Pani Joanna Niemyjska, dietetyczka z Uniwersyteckiego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Białymstoku, przedstawiła pełnomocnikom praw pacjenta cały proces przygotowywania dań bezglutenowych w swoim szpitalu. Szpital odwiedziłyśmy we wrześniu 2024 r. i byłyśmy pod wrażeniem wysokiego poziomu świadomości zespołu dietetycznego oraz pracowników szpitalnej kuchni oraz świetnej organizacji przygotowywania i podawania posiłków dla osób na dietach eliminacyjnych, w tym bezglutenowej. Ten podmiot może stanowić wzór godny do naśladowania dla innych placówek szpitalnych.
Po co szkolimy pełnomocników praw pacjenta?
Bo nie zgadzamy się na ignorowanie wymagań zdrowotnych pacjentów na diecie bezglutenowej i ich potrzeb żywieniowych w szpitalach. Chcemy, by pełnomocnicy ds. praw pacjenta w szpitalach mieli świadomość problemów, z jakimi spotykają się osoby z celiakią i by ich wspierali. Nasze spotkanie z pełnomocnikami było pokłosiem trzeciego posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Celiakii, kiedy to podejmowaliśmy w sejmie kwestię braku bezpiecznego wyżywienia dla pacjentów na diecie bezglutenowej w szpitalach. Pisaliśmy o tym tutaj. Temat żywo zainteresował Rzecznika Praw Pacjenta, stąd zaproszenie do przekazania naszej wiedzy pełnomocnikom.