Kwas chlebowy z glutenem – po 6 miesiącach jest wycofanie z rynku!

Od 15 lat sprawdzamy bezglutenowość żywności dostępnej na polskim na rynku. Na 712 produktów przebadanych w akredytowanych laboratoriach wykryliśmy 66 przypadków przekroczenia dopuszczalnej ilości glutenu. Rekordzistą (norma przekroczona prawie 200 razy) był EKO Kwas chlebowy tradycyjny na miodzie, oznaczony jako „gluten free”. Poinformowaliśmy o tym 8 listopada 2024 r. Was, konsumentów, ale także inspekcję sanitarną. Dopiero 19 maja 2025 r. GIS ogłosił wycofanie kilku partii tego groźnego dla osób z celiakią produktu – dlaczego dopiero teraz? 

8 listopada 2024 r. poinformowaliśmy na naszej stronie, że w badanej próbce wykryto bardzo wysoką zawartość glutenu: 3 969,8 ppm (mg/kg) ± 1 111,5 ppm.  Ostrzegliśmy Was o tym i przekazaliśmy wynik do Głównego Inspektoratu Sanitarnego i sanepidu w Łasku, który nadzoruje producenta: firmę A. Dadasz P. Oleszczak Eko-natura s.c.

Dziś wracamy do tematu, bo po 6 miesiącach od zgłoszenia i wielu naszych pytaniach w tej sprawie, GIS wydał ostrzeżenie publiczne, w którym poinformował o wycofaniu wybranych partii tego kwasu chlebowego z powodu obecności glutenu w ilości przekraczającej 20 mg/kg.

Bezpieczeństwo konsumentów najważniejsze?

Co się działo po zgłoszeniu przez nas wysokiego poziomu glutenu w produkcie oznaczonym jako „gluten free” do urzędów odpowiadających za nasze bezpieczeństwo żywieniowe? Opisujemy tę sytuację z naszej perspektywy.

W ciągu kolejnych miesięcy od zgłoszenia wysłaliśmy do sanepidu w Łasku ponad 10 wiadomości z prośbą o informacje, jakie działania zostały podjęte, aby jak najszybciej wycofać kwas chlebowy z rynku, ponieważ stanowi on poważne zagrożenie dla osób na diecie bezglutenowej.

Pod koniec lutego dostaliśmy informację o „oczekiwaniu na wytyczne” i „poszukiwaniu laboratoriów posiadających akredytację by zbadać próbki kwasu chlebowego w celu uzyskania wyników z kilku niezależnych laboratoriów”.  Aby pomóc w przyspieszeniu sprawy, przekazaliśmy informację o laboratorium akredytowanym, które wykonuje badania metodą rekomendowaną dla produktów fermentowanych. Mimo to dostaliśmy odpowiedź, że poszukiwane są w tym celu laboratoria na terenie… Niemiec.

Nie otrzymując odpowiedzi na kolejne pytania, 27 marca 2025 r. ponownie zwróciliśmy się do Głównego Inspektoratu Sanitarnego z prośbą o wyjaśnienie tej sytuacji.

Nie dostaliśmy odpowiedzi z GIS, ale skontaktował się z nami przedstawiciel sanepidu w Łasku. Poinformował, że pobrano próbki kwasu chlebowego w zakładzie i przesłano je do laboratorium z akredytacją (marzec).

GIS ogłasza wycofanie

Ostatnią wiadomość z prośbą o wyjaśnienie sprawy wysłaliśmy do sanepidu 25 kwietnia 2025 r. Przez cały czas od listopada 2024 r. na bieżąco śledziliśmy stronę Głównego Inspektoratu Sanitarnego w oczekiwaniu na ostrzeżenie publiczne.

19.05.2025 r. na stronie GIS pojawiła się informacja, że „W wyniku działań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w określonych poniżej partiach kwasów chlebowych oznakowanych jako produkty bezglutenowe (GLUTEN FREE)”. Ostrzeżenie wydano „ze względu na stwierdzenie obecności glutenu (ponad 20 mg/kg)”.

Pytania bez odpowiedzi

W tej sprawie wciąż mamy wiele pytań. Zbadanie jednej partii i jej wycofanie to tylko pierwszy krok – nie rozwiązuje to problemu obecności niebezpiecznego dla osób z celiakią produktu na rynku. Ile oznaczonych jako „gluten free” partii różnych rodzajów kwasu chlebowego wciąż znajduje się na rynku? Przecież zagrożeniem dla konsumentów na diecie bezglutenowej nie jest tylko jedna zakwestionowana partia produktu. Każdy z nich jest wytwarzany poprzez naturalną fermentację żyta, zboża zawierającego gluten! 

Chcemy wiedzieć, jakie działania zostały nakazane producentowi, aby wszystkie produkty z oznaczeniem „gluten free” zostały całkowicie wycofane z obrotu. Wiemy, że były/są one dostępne również w sprzedaży internetowej, dlatego prosimy – zachowajcie szczególną ostrożność w tej sprawie.

Mimo upływu 6 miesięcy mamy wciąż nadzieję, że otrzymamy od inspekcji sanitarnej komplet informacji.

Badania produktów na zawartość glutenu to jedno z najważniejszych działań Stowarzyszenia. Jako osoby na diecie bezglutenowej chcemy czuć się bezpiecznie kupując produkty oznaczane przez producentów jako bezglutenowe. Jak widać nasza determinacja i konsekwencja w działaniu na rzecz zdrowia osób z celiakią wciąż są bardzo potrzebne.

Kwas chlebowy z glutenem – po 6 miesiącach jest wycofanie z rynku!