Aktualności
Uwaga na chleby „bezglutenowe” ze zwykłych piekarni
W ostatnim czasie temat diety bezglutenowej stał się bardzo modny. Widać to nie tylko w prasie i telewizji, ale także na rynku produktów spożywczych. Wielu producentów chce wytwarzać bezglutenowe artykuły, jednak nie każdy z nich zna specyfikę produkcji oraz normy wyznaczone dla produktu bezglutenowego. Na rynku pojawiły się produkty opisywane jako „chleb bezglutenowy”, a wypiekane w zwykłych piekarniach. Są produkowane i sprzedawany razem z tradycyjnym, glutenowym pieczywem, nie są też badane na zawartość glutenu.
Apelujemy do wszystkich osób na diecie bezglutenowej, aby ze względu na swoje zdrowie nigdy nie kupowały pieczywa pochodzącego z tradycyjnej piekarni opisywanego jako bezglutenowe. Nie ma takiej możliwości, aby w miejscu gdzie pyli mąka pszenna i przy użyciu tych samych maszyn wypiec bezpieczny bezglutenowy chleb czy bułki. Nie wolno również kupować tzw. „kukurydzianych” bułek i chlebów, które w składzie mają mąkę pszenną, często reklamowanych przez sprzedawców jako bezglutenowe.
Bezpieczne pieczywo bezglutenowe wytwarzane jest wyłącznie w specjalistycznych piekarniach – bez kontaktu z glutenem, przez przeszkolony personel, regularnie badane, oznaczane symbolem przekreślonego kłosa. Polecamy produkty objęte licencją na znak przekreślonego kłosa oraz produkty wytwarzane przez lokale należące do programu MENU BEZ GLUTENU. Dobry przykład to Piekarnia Jarzębińscy – firma ma dwie piekarnie, jedna jest przeznaczona wyłącznie do wypieku pieczywa bezglutenowego, audytowana, a wyroby badane.
Przypominamy, że produkt bezglutenowy musi zawierać poniżej 20 ppm (miligramów na kilogram) glutenu, więc producenci oznaczający swoje wyroby jako bezglutenowe powinni je regularnie badać.