Alkohole w diecie bezglutenowej

Artykuł przeznaczony jest wyłącznie dla osób dorosłych.

Co roku przed sylwestrem wraca temat bezglutenowych alkoholi.

Wątpliwości budzą w szczególności wódki, co związane jest z częstym brakiem informacji na butelce, z czego dana wódka jest zrobiona oraz z tym, że popularnymi surowcami do jej wytwarzania są żyto i pszenica.

Postanowiliśmy zebrać wszystkie informacje w jednym artykule, aby ułatwić dokonanie prawidłowych (pod względem zawartości glutenu) wyborów. Ważne – należy zawsze mieć na uwadze, że samopoczucie po spożyciu alkoholu nie zależy wyłącznie od ewentualnej zawartości glutenu, dlatego  zachęcamy do rozważnego używania wszelkich trunków. Nie są one przeznaczone również dla osób niepełnoletnich.

Bezglutenowe Mogą zawierać gluten Zawierają gluten
Alkohole niskoprocentowe Piwa bezglutenowe (np. Kormoran jasny bezglutenowy), miody pitne; wina (w tym m.in. wina musujące np. szampan), cydry Miody pitne aromatyzowane, napoje na bazie wina, wina aromatyzowane, napoje winne Piwa
Alkohole wysokoprocentowe Wódki czyste, wysokiej jakości (również żytnie i pszeniczne), whisky, spirytus, nalewki, rumy; arak; rakija; brandy; koniaki; tequila, gin Wódki aromatyzowane i smakowe; bimber; likiery Wódki z umieszczonymi w butelce całymi kłosami zbóż, np. pszenicy

Alkohole niskoprocentowe

Wina i miody pitne są napojami naturalnie bezglutenowymi, ponieważ są przygotowane z bezglutenowych surowców. Potencjalnym zagrożeniem mogą być dodatki do win i miodów pitnych. W przypadku spożywania napojów aromatyzowanych, napojów na bazie wina, napojów winnych itp., należy zawsze sprawdzić etykietę.

Niedozwolone są zwykłe piwa, których podstawowym składnikiem jest słód jęczmienny. Źródłem niepokoju dla wielu osób może być fakt, że piwa, które są opisane jako bezglutenowe (np. czeska Celia, Kormoran jasny bezglutenowy) również mają w swoim składzie słód jęczmienny. Jednak uspokajamy – są to piwa bezpieczne dla osób stosujących dietę bezglutenową. Wynika to z zastosowania odpowiedniego procesu produkcji w celu redukcji ilości glutenu do poziomu bezpiecznego dla osób na diecie bezglutenowej. Według prawa produkt bezglutenowy to produkt zawierający do 20 ppm glutenu. Dodatkowo wymienione piwa posiadają licencję na znak Przekreślonego Kłosa. Tym samym objęte są systemem monitoringu bezpieczeństwa produkcji i są regularnie badane na zawartość glutenu.

Uwaga: w przypadku alergii na pszenicę lub jęczmień piwa bezglutenowe nie są dozwolone, ponieważ reakcja alergiczna może wynikać z obecności innych białek, zawartych w wymienionych zbożach.

Wszystkie produkty, z całej Europy, objęte licencją na znak Przekreślonego Kłosa (w tym piwa) można znaleźć na stronie AOECS, natomiast wykaz polskich produktów objętych licencją znajduje się również na naszej stronie w dziale publikacje.

Alkohole wysokoprocentowe

Odpowiednie dla osób stosujących dietę bezglutenową są również alkohole wysokoprocentowe, które zostały wytworzone ze zbóż zawierających gluten. Dlaczego? Ponieważ w procesie przemysłowej destylacji i rektyfikacji alkoholu wiele substancji, w tym białka (gluten), jest usuwanych i nie znajdziemy ich w produkcie końcowym. Nie możemy jednak być pewni prawidłowości przeprowadzenia destylacji w przypadku produkcji bimbru. Z tego powodu znajduje się on w grupie alkoholi, które mogą zawierać gluten.

Temat glutenu w alkoholach został ujęty podczas przygotowywania regulacji prawnych dotyczących znakowania produktów spożywczych, w tym przekazywania informacji o alergenach. W załączniku II. do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, wśród substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, w punkcie 1. wymienione są:
„Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;”

Oznacza to, że jeśli alkohol jest destylowany, na etykiecie nie musi posiadać informacji o użytych surowcach, które zawierają alergeny (np. jęczmieniu, życie czy pszenicy). Z założenia takie napoje nie zawierają białek glutenowych (zostają one usunięte podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji).

W przypadku alkoholi wysokoprocentowych, które nie są destylowane lub alkoholi destylowanych z dodatkami, zawartość glutenu zależy od użytych dodatków. W takim przypadku zachęcamy do sprawdzania etykiet tych produktów.

Warto również zwrócić uwagę na wódki, które posiadają kłosy z ziarnami w środku butelki. Ta niewinna dekoracja może być źródłem białek, które osobie nietolerującej glutenu mogą zaszkodzić, radzimy ich unikać.

Podsumowanie

Jak widać wybór alkoholi bezglutenowych jest całkiem spory, warto jednak zachować czujność, podobnie jak w przypadku jakiegokolwiek przetworzonego produktu spożywczego. Mamy nadzieję, że przygotowane podsumowanie jest pomocne i zachęcamy by zawsze zachować zdrowy umiar w spożyciu jakiegokolwiek alkoholu.

Alkohole w diecie bezglutenowej