Aktualności
Badania produktów – wyniki II partii tury wiosna 2025
Przy drugiej partii produktów wysłanych do badań na zawartość glutenu również korzystaliśmy z Waszych podpowiedzi w mediach społecznościowych. Podobnie jak przy pierwszej. Jednak badając produkty od 15 lat, zdajemy sobie sprawę z najpoważniejszych zagrożeń. Dlatego postanowiliśmy po raz kolejny sprawdzić dodatkowo kilka wyrobów wysokiego ryzyka dla osób z celiakią. I to właśnie w produkcie owsianym opisanym jako gluten free znaleźliśmy ogromne przekroczenie zawartości glutenu.
W sumie do badań w akredytowanym laboratorium skierowaliśmy 19 produktów. Osiem z nich miało opis na etykiecie „produkt bezglutenowy”. Pozostałe produkty nie miały informacji o glutenie w składzie, ani też żadnego ostrzeżenia o nim przy informacji o alergenach. 18 produktów okazało się bezpiecznych, niestety jedno przekroczenie nas przeraziło.
„Bezglutenowe” płatki owsiane
Płatki owsiane Gluten free, Glyphosate Free, firmy P.P.H.U. Dziadyga, kupione przez nas na Allegro, zawierają prawie 1000 ppm glutenu! Podane przy wyniku wartości ± 398,7 są związane z koniecznością rozcieńczania próbki przy wyniku wstępnym przekraczającym 150 ppm (wtedy zwiększają się zakresy błędu). Przypominamy, że dozwolona zawartość glutenu w produkcie bezglutenowym to maksymalnie 20 ppm (miligramów na kilogram).
Ten produkt stanowi zagrożenie dla zdrowia osób z celiakią:
Informację o tym przekroczeniu przekazaliśmy producentowi. Wynik badań został też oczywiście przekazany do inspekcji sanitarnej z prośbą o pilną interwencję.
Sam napis na etykiecie to za mało!
Tak duża ilość glutenu w produkcie opisanym jako bezglutenowy to kolejny dramatyczny przykład, że sam napis na etykiecie nie wystarczy. Bo jak widać nie daje nam to gwarancji bezpieczeństwa. Potrzebna jest jeszcze uczciwa wiedza i troska producenta. Nasze ostatnie badania, ale także bardzo wiele poprzednich potwierdzają, że zbyt często producenci opisują swoje wyroby z glutenem jako bezglutenowe. Dlaczego tak robią? Bo nie mają wiedzy i świadomości na temat celiakii i glutenu? Bo nie panują nad procesem produkcji? Nie dbają o bezpieczeństwo użytych surowców? Z nieuczciwych pobudek? Nie wiemy.
Moc niezależnej kontroli
Dlatego tak ważna jest dodatkowa niezależna kontrola procesu produkcyjnego. I korzystanie z produktów firm, które są świadome, regularnie badają swoje wyroby i korzystają z bezpiecznych surowców. Szczególnie dotyczy to produktów wysokiego ryzyka: mąk naturalnie bezglutenowych, płatków itp. Ich zanieczyszczenie w procesie produkcji może być bardzo duże, jeśli producent nie wprowadzi na stałe odpowiednich zabezpieczeń.
Jak sobie pomóc i wybierać bezpieczne produkty?
Wybieraj te certyfikowane, szczególnie mąki, pieczywo, makaron, płatki. Certyfikacja znakiem Przekreślonego Kłosa oznacza, że wyrób jest regularnie badany, a producent z własnej woli poddaje się niezależnym audytom według standardu produkcji bezglutenowej. Podczas takiego audytu sprawdzane są wszystkie procedury, surowce, a nawet wiedza pracowników. Wszystko po to, aby finalny produkt był jak najbardziej dla nas bezpieczny.
Badania produktów na zawartość glutenu finansujemy z 1,5% podatku. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy nas w tym wspierają.