Badania produktów – wyniki II partii tury wiosna 2025

Przy drugiej partii produktów wysłanych do badań na zawartość glutenu również korzystaliśmy z Waszych podpowiedzi w mediach społecznościowych. Podobnie jak przy pierwszej. Jednak badając produkty od 15 lat, zdajemy sobie sprawę z najpoważniejszych zagrożeń. Dlatego postanowiliśmy po raz kolejny sprawdzić dodatkowo kilka wyrobów wysokiego ryzyka dla osób z celiakią. I to właśnie w produkcie owsianym opisanym jako gluten free znaleźliśmy ogromne przekroczenie zawartości glutenu.

W sumie do badań w akredytowanym laboratorium skierowaliśmy 19 produktów. Osiem z nich miało opis na etykiecie „produkt bezglutenowy”. Pozostałe produkty nie miały informacji o glutenie w składzie, ani też żadnego ostrzeżenia o nim przy informacji o alergenach. 18 produktów okazało się bezpiecznych, niestety jedno przekroczenie nas przeraziło.

WYNIKI BADAŃ W TABELI

„Bezglutenowe” płatki owsiane

Płatki owsiane Gluten free, Glyphosate Free, firmy P.P.H.U. Dziadyga, kupione przez nas na Allegro, zawierają prawie 1000 ppm glutenu! Podane przy wyniku wartości ± 398,7 są związane z koniecznością rozcieńczania próbki przy wyniku wstępnym przekraczającym 150 ppm (wtedy zwiększają się zakresy błędu). Przypominamy, że dozwolona zawartość glutenu w produkcie bezglutenowym to maksymalnie 20 ppm (miligramów na kilogram).

Ten produkt stanowi zagrożenie dla zdrowia osób z celiakią:

Informację o tym przekroczeniu przekazaliśmy producentowi. Wynik badań został też oczywiście przekazany do inspekcji sanitarnej z prośbą o pilną interwencję.

Sam napis na etykiecie to za mało!

Tak duża ilość glutenu w produkcie opisanym jako bezglutenowy to kolejny dramatyczny przykład, że sam napis na etykiecie nie wystarczy. Bo jak widać nie daje nam to gwarancji bezpieczeństwa. Potrzebna jest jeszcze uczciwa wiedza i troska producenta. Nasze ostatnie badania, ale także bardzo wiele poprzednich potwierdzają, że zbyt często producenci opisują swoje wyroby z glutenem jako bezglutenowe. Dlaczego tak robią? Bo nie mają wiedzy i świadomości na temat celiakii i glutenu? Bo nie panują nad procesem produkcji? Nie dbają o bezpieczeństwo użytych surowców? Z nieuczciwych pobudek? Nie wiemy.

Moc niezależnej kontroli

Dlatego tak ważna jest dodatkowa niezależna kontrola procesu produkcyjnego. I korzystanie z produktów firm, które są świadome, regularnie badają swoje wyroby i korzystają z bezpiecznych surowców. Szczególnie dotyczy to produktów wysokiego ryzyka: mąk naturalnie bezglutenowych, płatków itp. Ich zanieczyszczenie w procesie produkcji może być bardzo duże, jeśli producent nie wprowadzi na stałe odpowiednich zabezpieczeń.

Jak sobie pomóc i wybierać bezpieczne produkty?

Wybieraj te certyfikowane, szczególnie mąki, pieczywo, makaron, płatki. Certyfikacja znakiem Przekreślonego Kłosa oznacza, że wyrób jest regularnie badany, a producent z własnej woli poddaje się niezależnym audytom według standardu produkcji bezglutenowej. Podczas takiego audytu sprawdzane są wszystkie procedury, surowce, a nawet wiedza pracowników. Wszystko po to, aby finalny produkt był jak najbardziej dla nas bezpieczny.

Badania produktów na zawartość glutenu finansujemy z 1,5% podatku. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy nas w tym wspierają.

Badania produktów – wyniki II partii tury wiosna 2025