Aktualności
Badania produktów – wyniki III partii tury wiosna 2025
Tegoroczną wiosenną turę badań na zawartość glutenu kończymy publikacją wyników III partii. Tym razem badaniom poddaliśmy piwo opisane jako bezglutenowe.
Na nasze zlecenie laboratorium przebadało 4 piwa z różnych browarów. Mamy dla Was dobrą informację. Okazało się, że opis na etykiecie jest zgodny z prawdą i wszystkie cztery piwa faktycznie nie zawierają glutenu.
Zestawienie wyników
Wszystkie osoby zainteresowane wynikami badań I i II partii odsyłamy do 2 poprzednich wpisów na naszej stronie:
Wyniki I partii oraz wyniki II partii.
Przypominamy, że w poprzednich partiach badań w przypadku 3 produktów (na 40 zbadanych) wykryliśmy przekroczenia dozwolonej normy zawartości glutenu (czyli 20 ppm). Szczególnie niepokojący był wynik płatków owsianych opisanych jako „gluten free” – prawie 1000 ppm glutenu! O produkcie stanowiącym zagrożenie dla osób z celiakią i o tym, dlaczego tak ważne są nasze badania produktów piszemy TUTAJ. Przebadaliśmy już dla Was łącznie 712 produktów i wykryliśmy 66, które stanowiły zagrożenie dla osób z celiakią.