Aktualności
„Bez glutenu” nr 8 online – otwieramy archiwum Stowarzyszenia
Z przyjemnością przekazujemy czytelnikom niezwykle interesujący ósmy numer naszego stowarzyszeniowego magazynu „Bez glutenu”. Jest w nim szereg ciekawych artykułów, w tym jak gluten wpływa na nasz mózg. Co jeszcze?
Warto zajrzeć do tego numeru by przeczytać:
- o neurologicznych objawach celiakii i nadwrażliwości na gluten, także w relacjach pacjentów,
- czy są szanse na inne metody leczenia celiakii niż dieta bezglutenowa,
- o mikrobach i mikrobiomie jelitowym w celiakii,
- jaka dieta jest najlepsza dla naszego mózgu,
- jakie zastosowanie w kuchnia mają poszczególne mąki bezglutenowe,
- o cukrze – czy wiemy gdzie jeszcze się ukrywa?
- czy wierzyć w enzymy „leczące celiakię”,
- o diecie bezglutenowej w szkołach, szpitalach i sanatoriach
- o komunii dla bezglutenowców.
Jest to też numer wydany z okazji 10-lecia istnienia Stowarzyszenia, dlatego piszemy w nim jeszcze:
- o najważniejszej międzynarodowej konferencji, jaką zorganizowaliśmy z okazji zjazdu AOECS w Warszawie,
- o imprezie z okazji urodzin Stowarzyszenia i jego barwnych początkach:)
- jak zostać bezglutenowym mistrzem kuchni.
Poza tym w numerze znajdziecie wiele ciekawych przepisów, wywiady, opowieści o bezglutenowym życiu, recenzje książek i „bezglutenowe” relacje z wyjazdów bliższych i dalszych.
Zapraszamy do czytania! Numer można pobrać tutaj.
Przyjemnej lektury!