„Bez glutenu” nr 8 online – otwieramy archiwum Stowarzyszenia

Z przyjemnością przekazujemy czytelnikom niezwykle interesujący ósmy numer naszego stowarzyszeniowego magazynu „Bez glutenu”. Jest w nim szereg ciekawych artykułów, w tym jak gluten wpływa na nasz mózg. Co jeszcze?

Warto zajrzeć do tego numeru by przeczytać:

  • o neurologicznych objawach celiakii i nadwrażliwości na gluten, także w relacjach pacjentów,
  • czy są szanse na inne metody leczenia celiakii niż dieta bezglutenowa,bez glutenu 8
  • o mikrobach i mikrobiomie jelitowym w celiakii,
  • jaka dieta jest najlepsza dla naszego mózgu,
  • jakie zastosowanie w kuchnia mają poszczególne mąki bezglutenowe,
  • o cukrze – czy wiemy gdzie jeszcze się ukrywa?
  • czy wierzyć w enzymy „leczące celiakię”,
  • o diecie bezglutenowej w szkołach, szpitalach i sanatoriach
  • o komunii dla bezglutenowców.

Jest to też numer wydany z okazji 10-lecia istnienia Stowarzyszenia, dlatego piszemy w nim jeszcze:

  • o najważniejszej międzynarodowej konferencji, jaką zorganizowaliśmy z okazji zjazdu AOECS w Warszawie,
  • o imprezie z okazji urodzin Stowarzyszenia i jego barwnych początkach:)
  • jak zostać bezglutenowym mistrzem kuchni.

Poza tym w numerze znajdziecie wiele ciekawych przepisów, wywiady, opowieści o bezglutenowym życiu, recenzje książek i „bezglutenowe” relacje z wyjazdów bliższych i dalszych.

Zapraszamy do czytania! Numer można pobrać tutaj.

Przyjemnej lektury!

„Bez glutenu” nr 8 online – otwieramy archiwum Stowarzyszenia