Dieta i ja na dobre i na złe – trudna „przyjaźń”?

Przejście na dietę bezglutenową to dla większości z nas życiowa rewolucja, a codzienne stosowanie się do jej reguł wymaga ogromnego wysiłku, zaangażowania, wiedzy i samodyscypliny. Wpływa też na relacje społeczne. Nie każdy dobrze sobie radzi z obciążeniem psychicznym, które się z tym wiąże. Badania pokazują, że aż od 10 do 60% osób z celiakią świadomie bądź nie spożywa szkodliwy gluten. A jaki jest Twój stosunek do diety bezglutenowej?

Właśnie obchodzimy 17. Międzynarodowy Dzień Celiakii. W tym roku chcemy zwrócić szczególną uwagę na trudności, jakie wiążą się z przestrzeganiem diety bezglutenowej. I zaproponować pomoc osobom, które wymagają wsparcia w tym zakresie.

Dieta i ja – na dobre i na złe

Dieta bezglutenowa jest dla Ciebie lekarstwem i warunkiem zdrowia. Chociaż unikanie glutenu jest pozornie prostym sposobem leczenia, rozpoczęcie i utrzymanie diety bezglutenowej zazwyczaj wymaga znacznej zmiany nawyków żywieniowych. Jest skomplikowane przez wiele praktycznych i psychospołecznych barier, które bezpośrednio wpływają na jakość życia i mogą pogarszać samopoczucie psychiczne. Czy akceptujesz swój bezglutenowy styl życia i pomimo problemów przestrzegasz diety, czy nienawidzisz jej i pozwalasz sobie na odstępstwa?

Część chorych nie ma wystarczającej wiedzy na temat żywności bezglutenowej i skutków nieprzestrzegania diety, nie zna glutenowych pułapek, spożywa potrawy zanieczyszczone glutenem podczas ich przy przygotowywaniu. Dla wielu problemem (wymówką?) może być też brak dostępności do specjalistycznej żywności bezglutenowej i jej wysokie ceny. Duży wpływ na motywację do przestrzegania diety ma wiek i stan psychiczny osoby w trakcie diagnozy, objawy, jakich doświadcza po spożyciu glutenu, a także wsparcie uzyskiwane (lub nie) od otoczenia. Na pewno konieczność unikania glutenu przy każdym posiłku i wszystkie związane z tym problemy utrudniają codzienne życie.

Za co najbardziej nie lubisz diety bezglutenowej?

To pytanie zadaliśmy niedawno internautom śledzącym profil Stowarzyszenia na Facebooku. Oto co denerwuje osoby na diecie bezglutenowej:

  • Ceny produktów
  • Ich smak i zapach
  • Skład żywności bezglutenowej
  • Śladowe ilości glutenu w produktach
  • Dodawanie glutenu do produktów, w których jest zbędny
  • Zakupy – brak wszystkiego w jednym miejscu
  • Nadmiar plastiku – szczelnie opakowane produkty (np. chleb)
  • Brak dofinansowania do zakupu żywności bezglutenowej
  • Niewiedza personelu w restauracja i hotelach
  • Fakt, że bezpieczeństwo posiłków zależne jest od obcych osób
  • Wieczne sprawdzanie, dopytywanie, czujność
  • Brak bezpiecznych lokali w mniejszych miejscowościach
  • Dodatkowe dopłaty do dań w wersji bezglutenowej
  • Brak diety w szpitalach, zerowa świadomość personelu
  • Wzbudzanie litości
  • Reakcje i komentarze otoczenia
  • Lekceważenie diety przez innych, w tym przez rodzinę
  • Niska świadomość społeczeństwa, nietolerancja, brak empatii
  • Konieczność wytłumaczenia dzieciom, dlaczego nie mogą jeść jak inne
  • Poczucie wyobcowania, wykluczenia, inności
  • Uznawanie diety bezglutenowej za dietę odchudzającą
  • Porażki w kuchni
  • Tęsknota za produktami z glutenem
  • Brak dobrego pieczywa
  • Konieczność zabierania własnej żywności na imprezy i w podróż
  • Przyjęcia urodzinowe, święta i uroczystości
  • Wieczne kombinowanie z jedzeniem, planowanie, brak spontaniczności
  • Konieczność ciągłego tłumaczenia, zadawania pytań na temat potraw
  • Nieaktualna wiedza lekarzy
  • Osobne gotowanie
  • Brak odpoczynku od kuchni
  • Brak możliwości zjedzenia czegoś szybkiego (fast food, dania instant)
  • To, że producenci chcą na nas zarabiać
  • Wszystko…

Czy pomimo tych ogromnych problemów w życiu codziennym można zwiększyć lub utrzymać swoją motywację do przestrzegania diety? Kluczem jest przede wszystkim wiedza i dlatego zachęcamy, by ją zgłębiać razem z nami. W tygodniu obchodów 17. Międzynarodowego Dnia Celiakii skupiamy się na informacjach i wydarzeniach, które są wsparciem dla osób na diecie bezglutenowej. Masz problem z wybraniem bezpiecznej żywności? Opowiemy, jak nauczyć się czytania etykiet i robienia bezglutenowych zakupów. Nie wiesz jak zaufać osobie, która przygotowuje Twój posiłek? Jak Twoje dziecko ma sobie poradzić sobie na urodzinach kolegi i podczas innych wydarzeń z jedzeniem w tle? Jak bezpiecznie wyjechać na wakacje będąc na diecie? Zapraszamy na webinar, w którym poruszymy tematykę jedzenia poza domem.

A jeśli chcesz porozmawiać o tym, co sprawia Ci największą trudność w przestrzeganiu diety, możesz porozmawiać z naszymi dietetyczkami z Centrum Diety bezglutenowej. Mail: dietetyk@celiakia.pl oraz nr tel.:

  • Grażyna Konińska  +48 602 258 466
  • Natalia Lipietta +48 736 098 826

Zapraszamy!

Dieta i ja na dobre i na złe – trudna „przyjaźń”?