II Ogólnopolska Konferencja dla nauczycieli już za nami!

23 listopada 2023 r. przeprowadziliśmy II Ogólnopolską Konferencję Szkoleniową „Z celiakią w szkole – dziecko na diecie bezglutenowej” skierowaną do pracowników oświaty. Na konferencję online zarejestrowało się 400 osób. Bardzo nam zależy, aby temat diet eliminacyjnych, w tym diety bezglutenowej, był podejmowany przez placówki edukacyjne. Jest to temat bardzo trudny, ale wychodzimy z założenia, że wszystkiego można się nauczyć i proponujemy szkołom i przedszkolom praktyczne rozwiązania.

W polskich szkołach pojawia się coraz więcej dzieci z ograniczeniami żywieniowymi, w tym na diecie bezglutenowej. Warto, aby nauczyciele i pracownicy szkolnych stołówek zdobywali wiedzę i umiejętności w tym zakresie. Dlatego już po raz drugi zaprezentowaliśmy przygotowane specjalnie dla nich wykłady na temat celiakii i diety bezglutenowej, szczególnie uwzględniając porady praktyczne – jak radzić sobie z dietą w warunkach szkolnych. Mówiliśmy także o psyche dziecka, które z powodów zdrowotnych musi odżywiać się inaczej niż jego rówieśnicy.

Nasze Stowarzyszenie prowadzi od wielu lat program MENU BEZ GLUTENU. Mamy opracowane know-how i podczas szkoleń i audytów chętnie dzielimy się nim z zainteresowanymi stołówkami przedszkolnymi i szkolnymi, które chcą wprowadzać zmiany i żywić dzieci bezglutenowo. Placówki zainteresowane szkoleniami zachęcamy do kontaktu z nami

A wszystkich, którzy chcieliby otrzymać materiały edukacyjne Stowarzyszenia do szkolnych bibliotek (poradniki i książki dla dzieci), zapraszamy do kontaktu pod adresem edukacja@celiakia.pl.

Dziękujemy naszym wspaniałym gościom, Magdalenie Janusz z Fundacji Polskiedzieci.org oraz Małgorzacie Pietras-Mrozickiej, psychoterapeutce, psycholożce, psychodietetyczce za wsparcie konferencji swoim udziałem oraz ciekawymi merytorycznymi prezentacjami. Spojrzenie różnych specjalistów na problem diety eliminacyjnej w środowisku szkolnym pozwala nam szeroko ukazać wyzwania i możliwości z tym związane.

Dziękujemy dyrektorom, nauczycielom, pedagogom oraz całemu personelowi pedagogicznemu za chęć zgłębiania wiedzy na temat celiakii i diety bezglutenowej. Dziękujemy także pracownikom kuchni, intendentom, szkolnym dietetykom za otwartość i chęć uwzględnienia diety bezglutenowej w szkolnym menu. Wspólnie zatroszczmy się o nasze dzieci na diecie!

II Ogólnopolska Konferencja dla nauczycieli już za nami!