Maj miesiącem bez glutenu – kampania Schär

Dzisiaj o godzinie 12:30 na fanpage’u firmy Schär na Facebooku odbędzie się sesja na żywo, w której na tematy dotyczące celiakii i diety bezglutenowej rozmawiać będą dr hab. Piotr Dziechciarz, pediatra gastroenterolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Małgorzata Źródlak, prezes naszego Stowarzyszenia.

Rozmowa jest kolejnym elementem kampanii firmy Schär „Maj – miesiąc bez glutenu”, mającej za zadanie przybliżyć kwestie dotyczące nietolerancji glutenu osobom, których dotyczy ten problem, a które być może nie zdają sobie sprawy z przyczyny swoich dolegliwości. Nasze Stowarzyszenie jest partnerem kampanii.

19 kwietnia w warszawskiej restauracji LIV odbyła się konferencja prasowa dla dziennikarzy inaugurująca jej rozpoczęcie, a 7 maja w Dzień Dobry TVN prowadzący program rozmawiali na temat celiakii i diety bezglutenowej z prof. Hanną Szajewską z Kliniki Pediatrii WUM oraz Małgorzatą Źródlak.

Do niedawna celiakię kojarzono jedynie z uporczywymi biegunkami. Teraz wiadomo, że ma ona wiele objawów, które na pozór nie mają z nią nic wspólnego, takich jak anemia spowodowana niedoborem żelaza, zanik szkliwa na zębach, stany depresyjne czy też dolegliwości przypominające zespół jelita drażliwego” – mówi dr hab. Piotr Dziechciarz. Zapraszamy do śledzenia dzisiejszej sesji na żywo oraz korzystania z bezpłatnych porad dietetyków na: www.lepiejbezglutenu.pl.

Maj miesiącem bez glutenu – kampania Schär