Mąka owsiana z Denver Food – wycofanie produktu z rynku

Na początku lipca opublikowaliśmy wyniki kolejnej tury naszych konsumenckich badań na zawartość glutenu. Zbadaliśmy m.in. różne mąki opisane jako bezglutenowe.

W mące owsianej firmy Denver Food stwierdzono przekroczenie bezpiecznego poziomu 20 ppm (wynik zawartość glutenu: 37,3 ppm). Podobne przekroczenie wykazało również badanie innej partii tego produktu, wykonane przez Pomorski Państwowy Inspektorat Sanitarny po naszym zgłoszeniu.

W tej sytuacji została uruchomiona procedura wycofania produktu z rynku (zgłoszenie alarmowe w ramach funkcjonowania systemu RASFF).
Surowiec na mąkę owsianą pochodzi z Niemiec. W naszej ocenie jest duże prawdopodobieństwo, że to bezpośrednio u producenta surowca doszło do wtórnego zanieczyszczenia glutenem. Prawdopodobnie konieczne będzie uruchomienie procedur międzynarodowych. Będziemy dalej monitorować tę sprawę.

Poniżej zamieszczamy pismo z dnia 14.08.2019 r., które otrzymaliśmy od Pomorskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektoratu Sanitarnego w tej sprawie, opisujące procedurę wycofania i działania zapobiegawcze producenta, firmy Denver Food.

Wycofany produkt nie jest objęty licencją na znak Przekreślonego Kłosa.

Mąka owsiana z Denver Food – wycofanie produktu z rynku