Aktualności
Świąteczny pasztet wielkanocny – sprawdzone przepisy
W wielu rejonach Polski na stole wielkanocnym musi pojawić się pasztet. To danie występuje w najrozmaitszych wariacjach, nie ma „jedynie słusznego” przepisu. Pasztety bezglutenowe można przyrządzać z bardzo różnych składników – mięsa (królika, wieprzowiny, drobiu, wątróbek) i w wersji warzywnej. Proponujemy dwa przepisy na delikatny pasztet z kurczaka oraz z mieszanych mięs.
Pasztet z kurczaka
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
- pęczek warzyw (bez pora i cebuli)
- 500 g pieczarek
- 300 g wątróbki
- 2 cebule
- 1 bułka bezglutenowa
- 4 jaja
- sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa, mielona kolendra
Kurczaka i wątróbkę ugotować w warzywach, pieczarki podsmażyć z cebulą. Kurczaka obrać, zmielić razem z warzywami, wątróbką i pieczarkami oraz namoczoną bułką, dodać 4 żółtka i ubitą pianę z białek, sól, pieprz i przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę, a jeśli jest zbyt zwarta, dodać pół szklanki wywaru z kurczaka. Przełożyć do foremki, wygładzić wierzch. Piec około 45 min w temperaturze 180°C.
Pasztet mięsny
Składniki:
- 40 dag mięsa mieszanego np. wieprzowego, wołowego, z indyka
- 15 dag słoniny
- 10 dag wątróbki (dowolnej)
- 1-2 średnie marchewki
- 1/2 pietruszki
- plasterek selera (5 dag)
- 1 średnia cebula
- 1-2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy:
do gotowania: 5 ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu czarnego,
do masy mięsnej: 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, szczypta pieprzu Cayenne, sól i pieprz według uznania
Mięso i słoninę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka wraz z zielem angielskim, pieprzem w ziarnach, liściem laurowym, zalać gorącą osoloną wodą tak, aby mięso było zakryte. Gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Dodać cebulę, jarzyny i gotować, aż mięso będzie miękkie (w sumie około 1 godziny).
Osobno ugotować wątróbkę (około 15 minut).
Mięsa, słoninę, wątróbkę i warzywa zmielić w maszynce do mięsa (najlepiej 2 razy). Dodać jajka i przyprawy. Masa musi być mocno doprawiona. Jeśli masa jest za sucha, można dodać parę łyżek wywaru z gotowania mięsa. Wyrobić. Formę napełnić masą pasztetową, wierzch wyrównać, piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Pasztet ostudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin. Wyjmować z formy dopiero po całkowitym ostudzeniu.