Aktualności
Webinar zamiast serialu? Zapraszamy do oglądania!
Czas wakacji to okazja do odpoczynku i zwolnienia tempa. A może warto pogłębić swoją wiedzę na tematy związane z celiakią, życiem na diecie bezglutenowej w praktyce i nie tylko? Otwieramy bezpłatny dostęp aż do 7 nagrań z wykładów i spotkań z ekspertami organizowanych przez Stowarzyszenie. Tym razem to bonus tylko dla naszych członków 🙂
Jeśli chcesz przypomnieć sobie treść wykładu lub nie mogłaś/łeś obejrzeć któregoś z nich – zapraszamy! Linki do nagrań wymienionych niżej webinarów udostępniamy do końca sierpnia. Wyślemy je newsletterem 2 sierpnia wszystkim naszym członkom, którzy nie mają zaległości w składkach członkowskich. Chcesz obejrzeć, ale zastanawiasz się, czy masz opłacone składki? Możesz o to zapytać a uregulować je tutaj. Przypominamy, że składka w naszym Stowarzyszeniu to 40 zł na rok. A może chcesz się zapisać i otrzymać nie tylko dostęp do wiedzy zgromadzonej w webinarach z ekspertami, ale także do naszych publikacji i materiałów edukacyjnych? Zobacz, dlaczego super być członkiem naszego Stowarzyszenia 🙂
Webinary, które udostępniamy
- Dieta i ja wychodzimy z domu. – Jak sobie poradzić poza domem, np. podczas wyjazdów, jedzenia na mieście, w szkole itd? Porady praktyczne.
- Dieta bezglutenowa – od czego zacząć? – Produkty dozwolone i zabronione, najczęściej popełniane błędy oraz inne kwestie, które pomagają odnaleźć się osobom początkującym w bezglutenowym świecie.
- Babciu, Dziadku jestem na diecie bezglutenowej. – Dla babć oraz dziadków (i nie tylko!), którzy chcieliby sprostać potrzebom dietetycznym swoich wnucząt z celiakią, ale często mają obawy, czy nie popełnią błędów.
- Słodkie życie celiaka. – Czyli o węglowodanach, cukrach i substancjach słodzących oraz błonniku pokarmowym w wybranych produktach bezglutenowych.
- Wypaleni dietą. – U każdego w pewnym momencie może pojawić się poważne zmęczenie dietą bezglutenową. Jakie są jego objawy i jak sobie wtedy radzić? Wykład psychologa.
- Z czym je się E? Dodatki w żywności bezglutenowej i ich wpływ na jelita. – Niektóre z dodatków do żywności, takie jak substancje konserwujące czy enzymy wpływają na przepuszczalność bariery jelitowej i mikrobiotę. Czy powinniśmy się ich bać?
- Insulinooporność i celiakia. – Czym jest i jak się leczy insulinooporność oraz jakie bezglutenowe produkty wybierać, żeby zmniejszyć lub zapobiec jej rozwojowi, gdy mamy celiakię.
Na koniec niespodzianka 🙂
Te dwa webinary otwarte są dla wszystkich:
- Jak odróżnić bizona od żubra, czyli o diagnostyce różnicowej chorób zależnych od glutenu – Wykład lekarza o diagnostyce celiakii, alergii na pszenicę, nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten/pszenicę.
- Celiakia – mistrzyni w chowanego – Celiakia daje wiele objawów, które zazwyczaj nie są z nią kojarzone. O powikłaniach, badaniach w kolejnych latach i inne ważne informacje od gastroenterologa.