Aktualności
Wolno czy nie wolno? Alkohole w diecie bezglutenowej
Co roku przed sylwestrem powraca temat bezglutenowych alkoholi. Dlatego zbieramy wszystkie informacje, by ułatwić dokonanie wyboru (pod względem zawartości glutenu oczywiście). Uwaga – artykuł jest tylko dla osób pełnoletnich.
Wątpliwości osób przechodzących na dietę bezglutenową budzą w szczególności wódki. Jest to związane jest z częstym brakiem informacji na butelce, z czego dana wódka jest zrobiona oraz z tym, że popularnymi surowcami do jej wytwarzania są żyto i pszenica.
Zanim zgłębimy temat ważna uwaga: należy zawsze mieć na uwadze, że samopoczucie po spożyciu alkoholu nie zależy wyłącznie od ewentualnej zawartości w nim glutenu. Dlatego przede wszystkim zachęcamy do rozważnego używania wszelkich trunków. Nie są one przeznaczone również dla osób niepełnoletnich.
Bezglutenowe | Mogą zawierać gluten | Zawierają gluten | |
Alkohole niskoprocentowe | Piwa bezglutenowe (np. Kormoran jasny bezglutenowy, Edelmeister Gluten Free), miody pitne; wina (w tym m.in. wina musujące, np. szampan), cydry | Miody pitne aromatyzowane, napoje na bazie wina, wina aromatyzowane, napoje winne | Piwa, napoje na bazie piwa, napoje ze słodem jęczmiennym |
Alkohole wysokoprocentowe | Wódki czyste wysokiej jakości (również żytnie i pszeniczne), whisky, spirytus, nalewki, rumy; arak; rakija; brandy; koniaki; tequila, gin | Wódki aromatyzowane i smakowe; bimber; likiery | Wódki z umieszczonymi w butelce całymi kłosami zbóż, np. pszenicy |
Alkohole niskoprocentowe
Wina i miody pitne są napojami naturalnie bezglutenowymi, ponieważ są wytworzone z surowców bezglutenowych. Potencjalnym zagrożeniem mogą być dodatki do win i miodów pitnych. W przypadku spożywania napojów aromatyzowanych, napojów na bazie wina, napojów winnych itp., należy zawsze sprawdzić etykietę.
Niedozwolone na diecie bezglutenowej są zwykłe piwa, napoje zawierające piwo których podstawowym składnikiem jest słód jęczmienny. Źródłem niepokoju dla wielu osób może być fakt, że piwa, które są opisane jako bezglutenowe (np. czeska Celia, Kormoran jasny bezglutenowy, Edelmeister Gluten Free firmy VAN PUR) również mają w swoim składzie słód jęczmienny. Jednak uspokajamy – są to piwa bezpieczne dla osób stosujących dietę bezglutenową. Wynika to z zastosowania odpowiedniego procesu produkcji w celu redukcji ilości glutenu do poziomu bezpiecznego dla osób na diecie bezglutenowej. Według prawa produkt bezglutenowy to produkt zawierający do 20 ppm glutenu. Dodatkowo wymienione piwa są certyfikowane i oznaczone znakiem Przekreślonego Kłosa. Tym samym objęte są systemem monitoringu bezpieczeństwa produkcji i są regularnie badane na zawartość glutenu.
Uwaga: w przypadku alergii na pszenicę lub jęczmień piwa bezglutenowe nie są dozwolone, ponieważ reakcja alergiczna może wynikać z obecności innych białek zawartych w wymienionych zbożach.
Wszystkie produkty, z całej Europy, objęte licencją na znak Przekreślonego Kłosa (w tym piwa) można znaleźć na stronie AOECS, natomiast wykaz polskich produktów objętych licencją znajduje się tutaj.
Alkohole wysokoprocentowe
Odpowiednie dla osób stosujących dietę bezglutenową są również alkohole wysokoprocentowe, które zostały wytworzone ze zbóż zawierających gluten. Dlaczego? Ponieważ w procesie przemysłowej destylacji i rektyfikacji alkoholu wiele substancji, w tym białka (gluten), jest usuwanych i nie znajdziemy ich w produkcie końcowym. Nie możemy jednak być pewni prawidłowości przeprowadzenia destylacji w przypadku produkcji bimbru. Z tego powodu znajduje się on w grupie alkoholi, które mogą zawierać gluten.
Temat glutenu w alkoholach został ujęty podczas przygotowywania regulacji prawnych dotyczących znakowania produktów spożywczych, w tym przekazywania informacji o alergenach. W załączniku II. do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, wśród substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, w punkcie 1. wymienione są:
„Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę (1);
b) maltodekstryn na bazie pszenicy (1);
c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;”
- Oznacza to, że jeśli alkohol jest destylowany, na etykiecie nie musi posiadać informacji o użytych surowcach, które zawierają alergeny (np. jęczmieniu, życie czy pszenicy). Z założenia takie napoje nie zawierają białek glutenowych (zostają one usunięte podczas prawidłowo przeprowadzonej destylacji).
- W przypadku alkoholi wysokoprocentowych, które nie są destylowane lub alkoholi destylowanych z dodatkami, zawartość glutenu zależy od użytych dodatków. W takim przypadku zachęcamy do sprawdzania etykiet tych produktów.
- Warto również zwrócić uwagę na wódki, które posiadają kłosy z ziarnami w środku butelki. Ta niewinna dekoracja może być źródłem białek, które osobie nietolerującej glutenu mogą zaszkodzić, radzimy ich unikać.