Zbadaliśmy kolejne produkty na zawartość glutenu – luty 2022

Otrzymaliśmy wyniki najnowszej tury naszej konsumenckiej akcji badania produktów na zawartość glutenu. Prowadzimy ją już 10 lat dzięki wpływom z 1% podatku. Dziękujemy, że dzięki Wam możemy sprawdzać, czy producenci oferują osobom na diecie bezglutenowej bezpieczną żywność.

W tej turze postanowiliśmy sprawdzić żywność z kilku różnych grup asortymentowych. W wyborze konkretnych produktów do badań kierowaliśmy się opiniami osób obserwujących nasze profile w mediach społecznościowych. Do laboratorium wysłaliśmy 16 produktów.

Do badań w akredytowanym laboratorium wysłaliśmy produkty:

  • opisane jako bezglutenowe – staraliśmy się wybrać takie, w których ze względu na składniki potencjalnie może pojawić się ryzyko zanieczyszczenia glutenem lub te najbardziej popularne: Crunchipsy w dwóch smakach, fasolkę po bretońsku Heinz, tortille i chrupki kukurydziane;
  • na etykietach których nie ma ani glutenowych składników, ani ostrzeżeń o możliwej zawartości glutenu: Kinder niespodziankę, Monte Zott, ryby w oleju, w sosie pomidorowym lub w curry, danie z kaszy gryczanej instant z Rossmana, gotową zupę z Rossmana, fasolkę po bretońsku Bonduelle.

Wnioski

Wyniki są bardzo dobre. Prawo stanowi, że produkt bezglutenowy to taki, który zawiera nie więcej niż 20 ppm glutenu. Wszystkie zbadane w tej turze produkty miały wynik poniżej 5 ppm, są więc bezglutenowe. Choć pamiętajmy, że są to jedynie jednostkowe wyniki badania konkretnych partii produktów. Tylko od producenta i warunków produkcji w danym zakładzie zależy, czy dany produkt będzie nadal bezglutenowy czy też nie.

Stowarzyszenie będzie kontynuować akcję badania produktów i nadal sprawdzać, czy producenci oferują osobom na diecie bezglutenowej bezpieczną żywność.

Badania produktów na zawartość glutenu są finansowane z wpłat z tytułu 1% podatku. Są drogie, dlatego nie jesteśmy w stanie regularnie badać wszystkich zgłaszanych produktów. Jeśli popieracie naszą akcję, prosimy o wsparcie w tym zakresie i pamięć przy przekazywaniu 1% podatku.

Grażyna Konińska, członek Zarządu, dietetyczka Centrum Diety Bezglutenowej.

Zbadaliśmy kolejne produkty na zawartość glutenu – luty 2022