Zbadaliśmy produkty na zawartość glutenu – listopad 2022

Tej jesieni przygotowaliśmy długą listę produktów do badań na zawartość glutenu. W wyborze konkretnych produktów do badań kierowaliśmy się opiniami m.in. osób obserwujących nasze profile w mediach społecznościowych. Wyniki są bardzo dobre.

Do laboratorium wysłaliśmy 30 produktów:

  • opisanych jako bezglutenowe – staraliśmy się wybrać takie, w których ze względu na składniki potencjalnie może pojawić się ryzyko zanieczyszczenia glutenem lub te najbardziej popularne: pieczywo chrupkie kukurydziane, płatki owsiane, batony, musli, mąki jednorodne, panierka kukurydziana, chrupki kukurydziane, makaron gryczany, chipsy, tortille, nachosy i sos;
  • na etykietach których nie ma ani glutenowych składników, ani ostrzeżeń o możliwej zawartości glutenu: mąki i kasze naturalnie bezglutenowe, wafle kukurydziane, pieczywo chrupkie gryczane, muszle tacos, przyprawy i desery.

Wyniki badań są dostępne tutaj

Wnioski

Wyniki są bardzo dobre. Prawo stanowi, że produkt bezglutenowy to taki, który zawiera nie więcej niż 20 ppm glutenu. Wszystkie zbadane w tej turze produkty miały wynik poniżej 20 ppm, są więc bezglutenowe. Choć pamiętajmy, zwłaszcza patrząc na wyniki produktów nieopisanych jako bezglutenowe (tych bez ostrzeżeń), że są to jedynie jednostkowe wyniki badania konkretnych partii produktów. Tylko od producenta, pochodzenia surowca  i warunków produkcji w danym zakładzie zależy, czy dany produkt będzie nadal bezglutenowy czy też nie.

Stowarzyszenie będzie kontynuować akcję badania produktów i nadal sprawdzać, czy producenci oferują osobom na diecie bezglutenowej bezpieczną żywność.

Badamy produkty na zawartość glutenu już od 11 lat. Możemy prowadzić tę akcję dzięki wpływom z 1% podatku. To dzięki Wam możemy sprawdzać, czy producenci oferują osobom na diecie bezglutenowej bezpieczną żywność.

Grażyna Konińska, członek Zarządu Stowarzyszenia, dietetyczka Centrum Diety Bezglutenowej.

Zbadaliśmy produkty na zawartość glutenu – listopad 2022