Jak poprawić odporność w dobie COVID-19?

Nikt z nas nie wie, jak długo jeszcze COVID-19 będzie nam towarzyszył zbierając ponure żniwo i powodując coraz więcej długotrwałych powikłań u ozdrowieńców. Stara prawda mówi, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto przypomnieć, że oprócz szczepionek mamy dodatkowe narzędzie walki z tym i innymi groźnymi wirusami – wzmacnianie naturalnej odporności organizmu.

COVID-19 to po prostu infekcja górnych dróg oddechowych, która w ciężkich przypadkach poszła nie tak i rozwinęła powikłania, np. płucne, neurologiczne czy żołądkowo-jelitowe. Dlatego wykorzystując narzędzia przydatne w obronie przed infekcjami górnych dróg oddechowych, możemy się dodatkowo wzmocnić i ochronić przed ciężkim przebiegiem COVID-19. Zachęcamy wszystkie osoby z celiakią, by zadbały o siebie pod tym kątem. Inspiracją mogą być poniższe sugestie. Zaczerpnęliśmy je z wykładów specjalistów podczas konferencji naukowo-szkoleniowej z cyklu „Spotkania z dietetyką funkcjonalną”. Zorganizowała ją Katedra i Zakład Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie pod kierownictwem prof. Ewy Stachowskiej.

Co ma znaczenie dla naszej odporności? Wiele elementów stylu naszego życia ma wpływ na to, jak nasz organizm radzi sobie z chorobami. Odporności na pewno nie zbudujemy w kilka dni, ale konsekwentnie wprowadzając pewne korzystne nawyki, które będą mieć wpływ na moc naszego układu immunologicznego.

Odpowiednia dieta

W przypadku osób z celiakią oczywiście bezglutenowa – po pierwsze ścisła, bez podjadania glutenu, które powoduje powstawanie stanu zapalnego i rzutuje nie tylko na stan jelit, ale całego organizmu. Po drugie – zbilansowana, z przewagą roślin nad pokarmami odzwierzęcymi, dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Najlepiej sprawdza się dieta śródziemnomorska, uznawana za jedną z najzdrowszych i najbardziej efektywnych diet świata. W budowaniu odporności niezbędny jest właściwy poziom witamin: D, C, E, A, B6, B12, a także cynku, selenu, żelaza i kwasów Omega 3. Badania pokazują, że na szczególnie ciężki przebieg COVID-19 narażone są osoby z niskim poziomem witaminy D – dbajmy o jej suplementację, która w naszej szerokości geograficznej jest niezbędna! Przyjmowanie odpowiednich suplementów jest też szczególnie ważne w przypadku osób zaraz po diagnozie celiakii, które mają zwykle poważne niedobory pokarmowe.

Dobry stan mikrobioty i dbanie o szczelność bariery jelitowej

Zdaniem immunologów aż 70 proc. naszego układu odpornościowego mieści się w jelitach. Są one największym skupiskiem limfocytów, które samodzielnie zwalczają mikroorganizmy chorobotwórcze i produkują immunoglobuliny. Dlatego prawidłowy stan naszej mikrobioty jelitowej jest kluczowy dla dobrej odporności. Co ją zaburza? Niezdrowa, wysoko przetworzona i zakwaszająca organizm żywność, nadmierne spożycie alkoholu, sztucznych słodzików, konserwantów, antybiotyków, niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Poza tym: przewlekły stres, brak ruchu (lub nadmierny, wycieńczający wysiłek), toksyny itd. Więcej na temat roli mikrobioty jelitowej dla programowania naszego zdrowia, odporności i wpływu na kondycję układu nerwowego i psychiki piszemy tutaj.

Regularna aktywność fizyczna

Wiadomo, że ruch to podstawa zdrowia fizycznego, ale też i psychicznego. Najkorzystniejszy jest ruch niezbyt intensywny, umiarkowany, kilka razy w tygodniu i najlepiej na świeżym powietrzu. Dzięki temu nasze płuca są lepiej i głębiej wentylowane, mięśnie wzmocnione a mózg dotleniony. Ekstremalny wysiłek fizyczny (np. maraton, triatlon) osłabia organizm na pewien czas, zwiększając jego podatność na infekcje wirusowe. O regularnej aktywności fizycznej warto pamiętać szczególnie teraz, kiedy pandemia zmieniła styl naszego życia i pracy. 

Odpowiedni wypoczynek i brak stresu

Dla zachowania odporności musimy też dbać o skuteczną regenerację organizmu – zapewni ją przede wszystkim zdrowy sen, w nieprzegrzanym i nieprzesuszonym pomieszczeniu. Warto też wypracować i stosować najlepsze dla siebie metody na solidny odpoczynek i relaks, a przede wszystkim unikać długotrwałego stresu i napięcia, które zaburzają odporność. Badania pokazują, że pandemia znacząco wpłynęła na stan psychiczny wielu dzieci i osób dorosłych, a wśród mnóstwa negatywnych tego skutków jest też osłabienie układu immunologicznego..

Dbałość o skórę i śluzówki

Skóra i błony śluzowe dróg oddechowych są naturalną mechaniczną barierą ochronną, mającą za zadania uniemożliwić drobnoustrojom wniknięcie do naszego organizmu. Dlatego ważne jest ich dobre nawodnienie, dbanie o zachowanie odpowiedniego nawilżenia śluzówek dróg oddechowych (właściwa wilgotność powietrza) i niedopuszczanie do przesuszenia naskórka (natłuszczanie).

Osoby z celiakią, szczególnie zaraz po diagnozie, mają zaburzoną mikrobiotę jelitową i niedobory ważnych witamin i mikroelementów. Dlatego właściwa dieta i skonsultowana z lekarzem mądra suplementacja mogą bardzo pomóc w budowaniu odporności, tak ważnej w czasach pandemii. Dlatego dbajmy o siebie! Jedzmy dużo warzyw i naturalnej nieprzetworzonej żywności, wysypiajmy się, dokarmiajmy nasze dobre bakterie i uprawiamy ulubioną aktywność fizyczną, by regularnie rozładowywać stres. Zdrowego roku 2022!  

Jak poprawić odporność w dobie COVID-19?