W całej Polsce mamy 522 Bezglutenowe Biblioteki!

Efekty konkursu przerosły nasze najśmielsze oczekiwania. Aż 522 Bezglutenowe Biblioteki posiadają półki z materiałami na temat celiakii, innych chorób glutenozależnych i diety bezglutenowej. Sprawdź, czy na mapie jest też biblioteka w Twojej miejscowości.

Nasz konkurs na stronie  bibliotekabezglutenowa.pl trwał od lipca do grudnia ubiegłego roku. Zorganizowaliśmy go wraz z Good Books, firmą wspierającą czytelnictwo w naszym kraju, we współpracy z Justyną Tarkowską (pracownia graficzna Mile Widziane), autorką wydanej przez nas książki dla dzieci Co je Jan? I dlaczego nie ciastko?.
Chcielibyśmy by w każdej bibliotece w Polsce wśród książek o dietach i zdrowym odżywianiu znalazły się publikacje dla osób na diecie bezglutenowej. Można powiedzieć, że z wynikiem 522 bibliotek biorących udział w konkursie zakończyliśmy pierwszy etap naszego planu dużym sukcesem:)

Pełna mapka bibliotek pokazuje wszystkie miejsca, w których znajdziemy materiały.

Na czym polegał konkurs? Aby zostać Biblioteką Bezglutenową, chętna placówka miała do wykonania jedno z trzech zadań do wyboru: napisać minimum 6-wersowy wiersz o tematyce bezglutenowej, przesłać przepis na danie bez glutenu lub zdjęcie nawiązujące do życia na diecie bezglutenowej.

Efekty? Niesamowite! Przez 5 miesięcy trwania akcji otrzymaliśmy ponad 300 wierszy, 183 przepisy i 54 zdjęcia konkursowe! Ponadto przesłano nam wiele relacji fotograficznych, dokumentujących w oryginalny sposób ekspozycje z naszymi publikacjami.

Zwycięskie biblioteki nagrodziliśmy kompletem naszych materiałów: poradnikiem Celiakia i dieta bezglutenowa, książką Ola, Franek i Gucio Gluten – Bezglutenowa lektura obowiązkowa, praktycznymi ulotkami w tym ABC diety bezglutenowej, poradnikiem Dziecko na diecie bezglutenowej w szkole, na wycieczce, na urodzinach, książką Co je Jan? I dlaczego nie ciastko?, certyfikatem Biblioteki Bezglutenowej oraz gadżetami od Good Books.

Powyższe zdjęcia przesłały:

  1. Miejska Biblioteka Publiczna im. T. Boya-Żeleńskiego w Szczawnie-Zdrój
  2. Biblioteka Gminna w Trzebielinie Filia Suchorze
  3. Publiczna Biblioteka Pedagogiczna im. A Parczewskiego w Kaliszu Filia w Kępnie
  4. Biblioteka przy SP4 Oświęcim
  5. Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce
  6. Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna im. C. K. Norwida w Goleniowie

Ciąg dalszy akcji z pewnością nastąpi:) Choć na razie nie chcemy zdradzać szczegółów. Z pewnością zaprezentujemy szerzej zebrane podczas konkursu prace.

Dziękujemy bardzo współorganizatorom konkursu: Good Boods oraz Justynie Tarkowskiej, a także patronom naszego projektu:

  • Instytutowi Książki
  • Stowarzyszeniu Bibliotekarzy Polskich
  • Fundacji Powszechnego Czytania
  • Katarzynie Jankowskiej, autorce bloga Mama Alergika Gotuje
  • Magdalenie i Stanisławowi Romkom, autorom bloga Kuchenne Wariacje

Poniżej przedstawiamy kilka wybranych prac nadesłanych przez naszych wspaniałych bibliotekarzy:

Człowiek potrzebuje tlenu,
ale nie wszyscy glutenu.
Ci, co go nie spożywają
utrudnione życie mają.
Pilnie uczą się gotować,
żeby mocniej nie chorować.
Oni również żyją zdrowo,
smakowicie, kolorowo.

Miejska Biblioteka Publiczna w Chojnicach

Celiakia? Co? Jaka? O co chodzi?
Temu dziecku chlebek szkodzi? I bułeczki? I pączuszki?
I od tego bolą brzuszki?
To zjeść może, a z tym STOP?
I tak cały długi rok?
Tak. Ale..
Dieta to nie koniec świata,
Chociaż trudu wiele.
Przekreślony Kłos jest Twoim celem!
Bądź świadomy, gdzie go szukać!
By chorobę tę oszukać !

Gminna Biblioteka Publiczna w Sędziejowicach

Ciasto czekoladowe z gruszką

Składniki:
4 gruszki
3 szklanki mąki migdałowej
1 i ½ szklanki cukru trzcinowego
½ szklanki kakao
2 łyżeczki sody
łyżeczka soli
1 i ¾ szklanki gorącej wody
¾ szklanki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie:
Gruszki obrać pozostawiając końcówki do dekoracji. Z każdej gruszki odciąć 1 cm spodu, aby stabilnie stały. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni C, a blachę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej połączyć wodę, kawę, oliwę i sok z cytryny. Połączyć zawartość obu misek. Ciasto wyłożyć na blachę, do środka włożyć gruszki. Piec ok. 50 – 60 minut (lub nieco dłużej, aż patyczek będzie suchy).

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Łodzi – Filia w Pabianicach

Gofry jaglano-kukurydziane z bananem

0,5 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru (może być waniliowy)
1 banan
1 jajko
1 szklanka mąki kukurydzianej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (lub sody)
3 łyżki oleju
opcjonalnie szczypta cynamonu

Kaszę ugotować i przestudzoną zblendować z bananem, jajkiem i olejem, dodać mleko, cukier, mąkę i proszek. Piec w rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem, dżemem, polewą owocową.

Gminna Biblioteka Publiczna w Mieleszynie

W całej Polsce mamy 522 Bezglutenowe Biblioteki!