Aktualności
Spis nadchodzących wydarzeń
styczeń 2025
Mazurek i babka bez glutenu
Nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurków. Kruche ciasto w wersji bezglutenowej nie zawsze się udaje – nie trzyma formy lub nadmiernie się kruszy. Dlatego poniżej […]
Świąteczny pasztet wielkanocny – sprawdzone przepisy
W wielu rejonach Polski na stole wielkanocnym musi pojawić się pasztet. To danie występuje w najrozmaitszych wariacjach, nie ma „jedynie słusznego” przepisu. Pasztety bezglutenowe można […]
Wielkanocny bezglutenowy żurek
Wielkanocny żurek Jest to jedna z najstarszych polskich zup. W wielu domach jada się go podczas Wielkanocnego Śniadania w wersji bogatej, „na święconce” (dodajemy do […]
Jak stosować zbilansowaną dietę bezglutenową? – spotkanie w Tarnowskich Górach
Serdecznie zapraszamy na spotkanie edukacyjne w Tarnowskich Górach pt. „Jak stosować zbilansowaną dietę bezglutenową?”. Podczas spotkania, które poprowadzi dietetyk kliniczny porozmawiamy o zdrowej diecie bezglutenowej […]
Petycja Stowarzyszenia w kilku ministerstwach
Petycja Stowarzyszenia „STOP dyskryminacji osób z celiakią – domagamy się refundacji” trafiła nie tylko do Ministerstwa Zdrowia, ale także do Ministerstwa Finansów oraz Ministerstwa Rodziny, […]
Warsztaty kulinarne w Wysokiej – relacja
Długo wyczekiwane warsztaty kulinarne w Wysokiej odbyły się 6 kwietnia br. w Zespole Szkół im. Tadeusza Kościuszki. Może nie udało się utworzyć dwóch grup warsztatowych, […]
Warsztaty z pieczenia bezglutenowego pieczywa w Szczecinie – relacja
13 kwietnia 2019 roku w Szkole Gastronomicznej w Szczecinie odbyły się warsztaty z pieczenia bezglutenowego pieczywa dla osob nowo zdiagnozowanych. Na początku uczestnicy podzielili się na […]
O celiakii i znaku Przekreślonego Kłosa na SGGW
Na zaproszenie Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie we wtorek 9 kwietnia nasi eksperci poprowadzili 3-godzinną sesję wykładową dla studentów Katedry […]
Dziecko na diecie – relacja ze spotkania rodziców w Warszawie
Choroba przewlekła, jaką niewątpliwie jest celiakia, jest zawsze niepożądaną sytuacją dla dziecka, często niezrozumiałą i trudną do zaakceptowania. Emocjonalne nastawienie do choroby może działać pozytywnie […]
Relacja z seminarium „Mity diety bezglutenowej” w Poznaniu
11 marca 2019 r. w Centrum Biologii Medycznej w Poznaniu, przy współudziale Studenckiego Koła Naukowego „Neurorozwojowi”, Poznański Oddział Stowarzyszenia zorganizował seminarium naukowe pt. „Mity diety […]