Aktualności
Odpowiadamy na Wasze pytania o produkty bezglutenowe i Przekreślony Kłos
Niedawno opublikowaliśmy odpowiedzi firm na pytania zadane przez osoby na diecie bezglutenowej na naszych profilach na Facebooku i Instagramie. Część pytań odnosiła się jednak do […]
Pączki na tłusty czwartek 2021
Trudno wyobrazić sobie tłusty czwartek bez pączka. Bardzo nas cieszy, że z roku na rok jest coraz więcej miejsc, w których możemy kupić pączki bezglutenowe. […]
W tym sęk! Wypiekarnia sękaczy z Łodzi w MENU BEZ GLUTENU
W tym sęk – wypiekarnia bezglutenowych sękaczy z Łodzi dołączyła do programu MENU BEZ GLUTENU. Wypiekarnia znajduje się w Łodzi przy ul. Legionów 49. Sękacz […]
W całej Polsce mamy 522 Bezglutenowe Biblioteki!
Efekty konkursu przerosły nasze najśmielsze oczekiwania. Aż 522 Bezglutenowe Biblioteki posiadają półki z materiałami na temat celiakii, innych chorób glutenozależnych i diety bezglutenowej. Sprawdź, czy […]
Objawy celiakii w jamie ustnej
Obok symptomów gastroenterologicznych, hematologicznych, neurologicznych czy dermatologicznych celiakia może także prezentować objawy w jamie ustnej. Mogą one dotyczyć błony śluzowej i zębów. Prezentujemy artykuł prof. […]
Zapraszamy na webinar pt. „Zdrowa dieta bezglutenowa – jak uchronić się przed niedoborami?”
Serdecznie zapraszamy na nasz kolejny webinar. Tym razem tematem spotkania, które odbędzie się 16 lutego 2021 r. w godzinach 18:00-20:00, jest zdrowa dieta bezglutenowa. Poprowadzą […]
Dlaczego produkty bezglutenowe są drogie i mają długi skład? Producenci odpowiadają na Wasze pytania
Jesienią pod naszymi wpisami na Facebooku i Instagramie zamieszczaliście swoje propozycje pytań do polskich producentów żywności bezglutenowej. Po ich uporządkowaniu okazało się, że najwięcej dotyczy […]
Twój 1% podatku ma SUPERMOC!
Ile to jest 1%? Dużo czy mało? 1% podatku, choć wydaje się małą kwotą, ma SUPERMOC! Nasze Stowarzyszenie już od 15 lat aktywnie buduje społeczną […]
Webinarium pt. „Celiakia u dzieci” już za nami
19 stycznia odbył się otwarty webinar Stowarzyszenia pt. „Celiakia u dzieci”. Naszym gościem był dr n. med. Andrzej Stawarski, specjalista chorób dzieci i gastroenterolog, kierownik […]
Wędliny ekologiczne Wasąg z Przekreślonym Kłosem!
Stowarzyszenie włączyło do Europejskiego Systemu Licencyjnego wędliny ekologiczne z Roztocza! Zakłady Mięsne Wasąg to rodzinna firma zlokalizowana wśród pół i lasów Roztocza na Lubelszczyźnie. Już od […]