Aktualności
Spis nadchodzących wydarzeń
styczeń 2025
Produkty Incola w stałej sprzedaży w sieci Netto!
Od 28 czerwca na półkach sklepów Netto w całej Polsce kupimy trzy produkty Incola. Produkty te są dostępne w stałej sprzedaży i oczywiście są oznaczone […]
Dwa nowe bezglutenowe chleby od Żurka
Piekarnia Dr Żurek bez glutenu wprowadziła do sprzedaży dwa nowe bezglutenowe chleby z Przekreślonym Kłosem! Są puszyste i miękkie, nie zawierają laktozy ani skrobi pszennej. […]
Obopólna nauka, czyli spotkania w ponad 1000 kuchniach!
Podczas prowadzenia programu MENU BEZ GLUTENU odwiedziliśmy ponad 1000 różnych obiektów gastronomicznych. Od małych restauracji po duże hotele czy ośrodki wypoczynkowe. Co nas zaskoczyło? To […]
Co by było, gdyby nie było… MENU BEZ GLUTENU?
Po co chodzimy do restauracji? By wspólnie z przyjaciółmi czy rodziną mile spędzić czas. Cieszyć się towarzystwem, rozmową, dobrze bawić. No i jeść smaczne potrawy, […]
Groole z Warszawy i Pod Baranem z Krakowa są w MENU już 10 lat!
Warszawskie bistro Groole i restauracja Pod Baranem z Krakowa to pionierzy programu MENU BEZ GLUTENU, którzy uwierzyli w naszą ideę bezglutenowej gastronomii. Od 10 lat […]
MENU BEZ GLUTENU ma już 10 lat!
Restauracje, bary, piekarnie, cukiernie, pensjonaty, hotele, bistra. Prawie 140 miejsc w całej Polsce uczestniczy w naszym programie MENU BEZ GLUTENU, który w tym roku kończy […]
Pismo z Ministerstwa Zdrowia w odpowiedzi na list otwarty
W Międzynarodowy Dzień Celiakii 16 maja 2021 r. wysłaliśmy do Ministra Zdrowia list otwarty. Opisaliśmy w nim problemy, z którymi mierzą się osoby z celiakią […]
Produkty Colian ze znakiem Przekreślonego Kłosa!
Jest nam bardzo miło poinformować, że firma Colian dołączyła do grona producentów z licencją. Wybrane produkty bezglutenowe marek Goplana, Hellena, Solidarność i Akuku będą oznaczone […]
Szczepienia przeciw COVID-19 u dzieci z celiakią
Wielu rodziców zgłasza się do nas z pytaniem o bezpieczeństwo szczepienia przeciw COVID-19 u swoich dzieci z celiakią czy też alergią na pszenicę. Część dzieci […]
Bezglutenowe polskie superfoods – pamiętajmy o nich
Od kilku lat panuje prawdziwa moda na superfoods: chia, jagody goji i acai czy spirulina. Są superzdrowe, supernaturalne, bogate w witaminy i superzwiązki, które nie […]